Cheile Oltetului

atractii naturale carpatii meridionali chei muntii capatanii muntii parang obiective turistice judetul valcea polovragi

 

Cheile Oltetului

La intrarea in Judetul Gorj,  pe drumul dintre Ramnicu Vilcea si Targu Jiu putem admira pe partea dreapta, in departare o mare si ingusta ruptura in munti, miracol si frumos, creatie inconfundabila a naturii, Cheile Oltetului la care se poate ajunge usor daca se face la dreapta pe drumul ce merge spre Manastirea Polovragi.

Album foto Cheile Oltetului

Harta zonala Cheile Oltetului


Descriere Cheile Oltetului

In spatele Manastirii Polovragi se afla Cheile Oltetului, chei foarte inguste, cu pereti abrupti sapati in calcar. Raul Oltet separa Muntii Capatanii la est de Muntii Parang la vest si a sapat in alte timpuri si Pestera Polovragi aflata cam la 200 de metri de la intrarea in chei, in versantul stang.

Rezervatia naturala Cheile Otetului a fost declarata arie naturala protejata in anul 1994 pentru ca ulterior aceasta sa fie declarata arie naturala protejata de interes national, reglementata prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national.

Suprafata rezervatiei naturale Cheile Oltetului este de 150 de ha, inclusiv Pestera Polovragi.

Un aspect inedit care poate fi observat cu usurinta este faptul ca avem de a face cu cea mai ingusta portiune dintre doua masive muntoase (Muntii Parang si Capatanii) avand o distanta intre peretii verticali de numai 3-4 m in partea inferioara si de doar 10-20 m in cea superioara.

In aceasta zona carstica intalnim numeroase chei si formatiuni carstice fiind considerate cele mai importante monumente ale naturii din nordul Olteniei.

Puternic reprezentata aici este si vegetatia dintre care: pedicutele (Lycopodium annotinum, Lycopodium complanatum), feriga (Polysthichum lobatum), ruginita (Asplenium ruta-muraria), carpinita (Carpinus orientalis), alunul (Corylus avellana), arinul verde (Alnus viridis), gorunul ardelean (Quercus polycarpa), salcia (Salix silesiaca), gusa porumbelului (Silene viridiflora, S. dubia) etc.

Tot acest ansamblu grandios creat de natura reprezentat de: vegetatie, cheile, grotele aflate intr-o armonie aproape perfecta, contureaza foarte bine o veritabila perla a Carpatilor Meridionali care cu siguranta trebuie vizitata de turisti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>