Cheile Sugaului – Bicaz

atractii naturale chei obiective turistice judetul neamt

 

Cheile Sugaului

Cheile Sugaului reprezinta o cunoscuta arie naturala protejata de lege din regiunea judetului Neamt, fiind inclusa in Rezervatia Naturala Cheile Sugaului – Munticelu, inca din anul 1971. Rezervatia este una de tip mixt, bucurandu-se de un potential turistic ridicat si prezentand o importanta deosebita, in special datorita peisajelor naturale si a biodiversitatii ce caracterizeaza aceasta intreaga zona montana.

Album foto Cheile Sugaului

Harta zonala Cheile Sugaului – Bicaz

Descriere Cheile Sugaului

Situate la o distanta foarte mica de iesirea din Cheile Bicazului, pe teritoriul Localitatii Bicaz – Chei, Cheile Sugaului se intind pe o lungime de aproximativ 350 metri, intreaga arie naturala protejata ingloband o suprafata de aproximativ 90 de hectare. Accesul se realizeaza foarte usor pe drumul national DN12C, cheile fiind localizate la o distanta de aproximativ 20 km de Orasul Bicaz si numai 8 km de Lacul Rosu, o alta destinatie turistica foarte frecventata din judetul Neamt.

Panoramele ce pot fi admirate in zona cheilor sunt dominate de prezenta formatiunilor carstice: doline, lapiezuri, pereti abrupti, versanti si creste inguste, grote si pesteri, ce se imbina armonios, dand nastere unui peisaj general incantator. Peretii cheilor sunt destul de abrupti si au inaltimi ce ating si 50 de metri, reprezentand o ocazie perfecta pentru iubitorii de alpinism sa isi puna in practica iscusinta. Flora si fauna ce s-au dezvoltat in zona cheilor se caracterizeaza prin diversitate. Exista aici sute de specii de plante importante din punct de vedere botanic: albastrele, garofite de munte, crini de munte, ciubotica cucului, cimbrisor, piciorul cocosului sau mierea ursului. Fauna cuprinde de asemenea specii rare de pasari, reptile, amfibieni si alte specii nevertebrate, protejate de lege.

Chiar la intrarea in Cheile Sugaului a fost ridicata Cabana Ecolog prin investitiile Clubului Montan Roman Piatra Neamt, ce reprezinta punctul de plecare in cele doua trasee turistice marcate ce strabat rezervatia. Urmand aceste pitoresti carari de munte, turistii pot descoperi frumusetea salbatica a versantilor Muntilor Hasmas, printre care Raul Sugas si-a creat un traseu sinuos, dand nastere unui adevarat canion, presarat din loc in loc cu mici caderi de apa incantatoare. Primul traseu poate fi parcurs intr-un timp mediu de aproximativ o ora si urca la Pestera Munticelu, iar cel de-al doilea traseu se intinde pe o distanta putin mai mare, ajungand la Pestera Izvorul Sugaului. Tot in aceasta zona se gaseste si Pestera Tunel, numita deseori de localnici si Sura Glodului.

An de an se organizeaza aici numeroase tabere gazduite de Clubul Montan, in timpul carora se desfasoara drumetii pe toata intinderea Rezervatiei Cheile Sugaului, dar si in Parcul National Cheile Bicazului, in cadrul carora participantii au ocazia de a cunoaste mai bine natura, avand parte in acelasi timp si de o vacanta relaxanta.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>