Cocosul de Hurez

horezu obiective turistice judetul valcea targ targuri targuri din oltenia traditii populare

 

Cocosul de Hurez

Targul ceramicii populare romanesti ce poarta numele de “Cocosul de Hurez“ este un eveniment de mare importanta in cultura nationala. Targul este gazda festivalului culorilor si al compozitiilor plastice ce pot fi observate in lucrarile in lut prezentate de mesterii olari.

Album foto Cocosul de Hurez

Harta zonala Cocosul de Hurez

Descriere Cocosul de Hurez

Olarii vin din toata colturile tarii si, prin adunarea lor la Targ formeaza o imagine completa a fenomenului olaritului contemporan. Fenomenul a atras de-a lungul timpului numerosi cunoscatori si admiratori ai autenticului, traditionalului pe care au reusit sa il duca la nivel de arta.

Horezu este ul loc unic in tara, fiind singurul centru ceramic romanesc, aici olaritul reprezentand principala sursa de venit a descendentilor vestitelor familii de ceramisti Vicsoreanu, Iorga, Frigura, Mischiu si Popa. In contextul modern, care se schimba constant, Targul de la Hurez este  o mandrie nationala si internationala.

In prezent, centrul ceramic din Horezu este in continuare punctul central al creatiei ceramice romanesti, care a reusit sa pastreze elemente ce definesc aceasta arta, de la vasele lucrate, pana la gama variata a compozitiilor cromatice si decorative, oferind personalitate fiecarei piese care se realizeaza.

Aceste obiceiuri stravechi sunt pastrate cu sfintenie in vatra stramoseasca, care poarta in prezent numele de strada Olari, unde mesterii modeleaza argila cu aceeasi maiestrie furata de la strabunii lor.

Cadrul de dezvoltare al acestui remarcabil fenomen, ceramica de Hurezi, si locul de desfasurare a Targului nu sunt intamplatoare. Vecinatatea unor importante nuclee de cultura si civilizatie romaneasca – manastirile Arnota, Bistrita si Hurezi – si-au pus o amprenta clara asupra creatiei artistice populare, sa nu uitam ca, de-a lungul timpului, comunitatea de olari de la Horezu a fost antrenata nu numai in realizarea de vase ceramice destinate trebuintelor specifice gospodariei taranesti, ci si unor nevoi ecleziastice si chiar princiare. Astfel, aceste monumente ale istoriei si culturii romanesti si europene au transmis stravechiului mestesug traditia si perenitatea lor.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. zero zahar
    2012-09-10
    14:14:05

    Ceramica de Hurez este cea mai frumoasa din tara si pentru mine si din Europa! Toti hurezenii ne mandrim cu ea si cu talentul deosebit in olarit. Eu, una, ador aceasta traditie si nu mi-as dori sa se termine niciodata!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>