Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa

colectie colectie etnografica colectie istorica obiective turistice judetul neamt

 

Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa

Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa este cel mai mare muzeu particular de arta populara din Romania, amenanjat in casa mesterului Nicolae Popa din localitatea Tarpesti, aflata la 10 kilometri sud-est de orasul Targu Neamt, judetul Neamt, Moldova. Accesul se face din Piatra Neamt spre Humulesti, iar inainte de localitatea Petricani se face la dreapta si dupa 10 minute de mers se ajunge in fata casei-muzeu.

Album foto Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa

Harta zonala Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa

Descriere Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa

Nicolae Popa s-a nascut in anul 1919 si de mic copil a invatat sa confectioneze masti de Anul Nou, devenind un artist desavarsit si un colectionar de arta populara autentica. Cu timpul a inceput sa sculpteze in lemn, gresie si sa confectioneze din lemn chipurile oamenilor din perspectiva sa.

Mastile realizate de Nicolae Popa sunt formate din doua categorii, precum antropomorfe si zoomorfe. Dintre mastile antropomorfe fac parte Urat, Cucoana, Batran, Baba, Anul Nou, Anul Vechi, Negustorul, Ofiterul, Evreul, Tiganul si Tiganca, iar dintre cele zoomorfe Capra, Ursul, Berbecul si Tapul.

Colectia de Etnografie si Istorie Locala Nicolae Popa a fost infiintata in anul 1964 si este adapostita in casa veche a maestrului si un pavilion special construit de acesta pentru a adapostii cele peste 3.000 de exponate colectionate de-a lungul timpului.

Casa cu masti a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea de catre Nicolae si Elena Popa, fiind compusa din patru incaperi, unde sunt expuse creatile acestora si anume masti si costume pentru spectacolele de Craciun si Anul Nou, sculpturi din lemn si piatra si o colectie de veste brodate cu motive decorative tradionale ale zonei.

Casa colectiilor a fost construita intre anii 1974 si 1977, in curtea locuintei sale, fiind locul unde isi desfasura activitatea sa de creatie si unde isi incepuse realizarea unui complex de sculpturi pentru exterior si unde sunt adapostite majoritatea colectiilor de arheologie, numismatica, etnografie, obiecte religioase si picture naiva.

Toate creatiile in lemn si piatra ale lui Nicolae Popa, ce variaza intre 1 si 2,5 metri, impodobesc curtea muzeului. Poarta aflata la intrarea in curtea muzeului ilustreaza un ansamblu de sculpturi create din lemn de stejar, ce reprezinta un arbore genealogic al familiei avand peste 23 de figure umane.

Multe dintre creatiile mesterului Micolae Popa au fost expuse de-a lungul timpului in muzee si expozitii din tara si din strainate.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul Memoriala Ion Creanga din Humulesti, Casa Memoriala Veronica Micle din Targu Neamt, Schitul Tibucani, Cetatea Neamt, Manastirea Varatec, Statiunea Balneoclimaterica Baltatesti si Rezervatia Forestiera Codrii de Arama.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>