Complexul Muzeal Arad

complex complex muzeal muzeu obiective turistice judetul arad

 

Complexul Muzeal Arad

Complexul Muzeal Arad este o institutie publica de cultura, aflat in subordinea Consiliului Judetean Arad, fiind amplasat in incinta Palatului Cultural, situat in Piata George Enescu nr. 1 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflat in apropierea Palatului Administrativ si a Parcului Mihai Eminescu.

Album foto Complexul Muzeal Arad

Harta zonala Complexul Muzeal Arad

Descriere Complexul Muzeal Arad

Palatul Cultural a fost construit intre anii 1911 si 1913, lucrarea fiind initiata in anul 1901 de catre Societatea Culturala Kolcsey din Arad, ce dorea construirea unui impozant edificiu care sa adaposteasca muzeul local, biblioteca orasului si o sala de concerte.  Acesta etaleaza o multitudine de stiluri arhitecturale, fatada principala este inspirata dupa modelul templelor grecesti si construita in stilul architectural neoclasic, iar coloanele cu capiteluri si frontonul triunghiular decorat cu un basorelief dedicat complexului muzeal, lucrat de sculptorul Geza Rubleczky, sunt in stilul architectural corintic. Ornamentele holului principal sunt realizate in stilul arhitectural secession, ferestrele sunt cele originale, realizate in stilul Art Nouveau, iar pictura de pe bolta cupolei ilustreaza sistemul solar si cometa Halley.

Complexul Muzeal Arad a fost infiintat, in anul 1893, fiind o expozitie de relicve al revolutiei pasoptiste, amplasata in holul de la etajul II al Teatrului de Stat Ioan Slavici, iar din anul 1913 se afla in Palatul Cultural al Municipiului Arad. In perioada interbelica, muzeului i s-au adaugat o expozitie de etnografie si doua camere memoriale dedicate oamenilor politici aradeni Vasile Goldis si Stefan Cicio-Pop, iar dupa preluare puterii de catre comunisti, colectiile si expozitiile au fost reorganizate, fiind redeschise sectia de istorie veche, precum Muzeul Revolutiei de la 1848 si galeria de arta. Intre anii 1958 si 1988 au fost amenanjate sectii ale muzeului ce apartin Complexului Muzeal Arad, precum Muzeul Orasenesc din Lipova, Muzeul Memorial Ioan Slavici si Emil Montia din Siria, Muzeul de Arta si Etnografie de la Savarsin, Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn din Zabrani si Muzeul Viei si Vinului din Minis.

Muzeul detine colectii de arheologie, istorie, etnografie, stiintele naturii, arta romaneasca clasica si contemporana, picture europeana din secolele XVII si XX, arta decorativa si istoria teatrului.

Sectia de arheologie si istorie cuprinde 15 sali de expozitie, situata la primele doua etaje ale Palatului Cultural, avand peste 2.000 de exponate ce ilustreaza evolutia zonei aradene, printre care se afla unelte cioplite din silex si opal; unelte din piatra slefuita, os, corn si vase din lut ars din epoca neolitica; vase, unelte si arme din piatra si bronz, obiecte vestimentare si jucarii din epoca bronzului; o cununa de laur, o spade de fier, o urna funerara, rasnite din epoca fierului; ceramica, unelte, arme si accesorii vestimentare provenite din necropola celtica a Aradului Nou; monede dacice; elemente din epoca marilor migratii si numeroase diplome, sigilii si machete din secolele XIV si XVII.

Sectia de stiinte ale naturii a fost infiintata in anul 1992 si cuprinde patru sali de expozitie, unde sunt illustrate cunostinte despre univers prin colaje fotografice; machete ale unor rachete si nave cosmice; colectii mineralogice si ecologice si piese ale colectiei paleontologice provenite din zona aradeana, oferind o imagine sintetica asupra evolutiei vietii pe pamant.

Sectia de arta functioneaza la etajul II al cladirii situate pe strada Gheorghe Popa de Teius nr. 2-4, unde pot fi vizionate diferite colectii de arta romaneasca, arta universal din scolile italiane, franceze, flamando-olandeze si maghiare. Aici fiind expuse lucrari de plastic romaneasca din secolele XIX si XX, picture de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza si sculpture de Dimitrie Paciurea si Romulus Ladea.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Podul Traian, Casa cu Ghiulele, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Vechea Catedrala OrtodoxaCatedrala Ortodoxa Romana, Palatul Szantay Lajos, Biserica Sarbeasca, Muzeul Cofetariei, Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, Cetatea Aradului, Biblioteca judeteana A.D. Xenopol, Casa cu Mozaic Aurit, Turnul de Apa si Palatul Sarbesc.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>