Complexul rupestru Basarabi Murfatlar

obiective turistice diverse

 

Complexul rupestru Basarabi Murfatlar

Aflat la o distanta de aproximativ 15 km de litoralul romanesc al Marii Negre, in zona Canalului DunareMarea Neagra, Complexul Rupestru Murfatlar este un important sit arheologicdin regiunea Dobrogei. Complexul este apreciat de asemenea ca prezentand o mare importanta pentru istoria crestinismului, existand presupozitii conform carora aici au fost construite primul lacas si primele chilii din intregul spatiu romanesc.

Album foto Complexul rupestru Basarabi Murfatlar


Harta zonala Complexul rupestru Basarabi Murfatlar – Dobrogea

Descriere Complexul rupestru Basarabi Murfatlar

Complexul rupestru este format mai exact dintr-un ansamblu de camere si galerii, sapate in dealul de creta ce se gaseste in apropierea Localitatii Basarab, de unde si numele deseori intalnit drept Situl Arheologic Murfaltar Basarab. Descoperirea complexului rupestru de aici s-a realizat in mod intamplator, in timp ce se derulau aici lucrarile pornite in anul 1957, pentru extinderea carierea de extractie a cretei. Conform unor inscriptii existente in naosul unei bisericute de aici, se pare ca asezarile au fost construite in anul 992. Incepand cu luna septembrie a anului 1960, santierul a intrat sub administrarea Directiei Monumentelor Istorice, care a avut drept sarcina restaurarea ruinelor descoperite pana atunci. Lucrarile derulate in scopul conservarii complexului au luat sfarsit in ultima luna a acelui an, insa doi ani mai tarziu, in anul 1962, au fost scoase la iveala alte doua incaperi existente sub cariera de creta, pe peretii acestora gasindu-se diverse modele de cruci. Tot in urma sapaturilor, au fost scoase la iveala si morminte, ruine de locuinte si obiecte de uz casnis, ceramica, dintre care unele au fost transferate catre colectiile Muzeului Regional Dobrogea si Muzeului de Arheologie din Bucuresti.

Conform cercetarilor si datelor existente, se pare ca planul complexului rupestru presupune existenta a sase biserici, dintre care trei biserici sunt suprapuse, ce comunica prin intermediul unor galerii cu o a patra biserica, pe suprafata acestor trei niveluri existand si alte incaperi conexe, prevazute cu intrari suprapuse. Pe peretii interiori se gasesc numeroase inscriptii si elemente de arhitectura despre care specialistii spun ca ar fi de inspiratie bizantina. Situl arheologic continua sa fie si in prezent cercetat, din cauza procesului de degradare in care se afla fiind inchis momentan vizitarii turistice.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Dan Theodor
  2012-09-01
  16:33:51

  Ansamblul este nevizitabil si cred ca e bine sa ramana deocamdata asa. Nu exista fonduri pentru acoperirea acestor vestigii unice in Romania vechi de peste un mileniu, in schimb avem bani de a da in folosinta telegondole pentru pitipoance si ghertoi care vin la Mamaia pentru distractii indoielnice si circ ieftin. Pacata ca acest ansamblu se distruge pe zi ce trece, fiecare zi insemnand stergerea definitiva.

   
 2. Gigi
  2012-08-13
  20:50:39

  e prima oara cand aud de locul asta si mi se pare o comoara nepretuita pentru Romania
  vreau sa o vzitez - si cand caut informatii ce gasesc? ca se afla intr-o stare jalnica si se degradeaza :)
  Am si eu o intrebare pt. oricine se ofera sa raspunda - exista ceva in tara asta care NU e lasat sa putrezeasca sau care nu e distrus?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>