Localitatea Marginea

ceramica ceramica neagra localitati localitati turistice marginea

 

Localitatea Marginea

Localitatea Marginea este amplasata intr-o pitoreasca zona a judetului Suceava, de-a lungul Paraului Sucevita, in locul unde Podisul Sucevei intra in contact cu colinele semete ale Obcinilor Bucovinei, dand nastere unor peisaje naturale de poveste. Renumita pentru traditiile si obiceiurile populare pastrate cu sfintenie din cele mai stravechi timpuri, dar si pentru mestesugarii sai priceputi, Marginea este apreciata pentru respectul fata de arta populara, localitatea fiind cunoscuta datorita ceramicii negre produse aici.

Album Foto Comuna Marginea

Harta Zonala Comuna Marginea

Descriere Comuna Marginea

In ceea ce priveste istoria acestor locuri, prima mentiune intr-un document oficial a localitatii dateaza inca din anul 1466, de pe vremea domnitorului Stefan cel Mare. Numele localitatii a fost cel mai probabil inspirat de la asezarea sa la marginea padurilor dese ce o strajuiesc, desi se mai spune si ca Marginea a reprezentat in trecut un punct de granita, marcand marginea unui teritoriu.

Datorita pozitiei sale geografice, in regiunea central nordica a judetului, la o distanta de aproximativ 9 km in partea vestica a Orasului Radauti, acolo unde se intersecteaza cele mai frecventate trasee turistice din Bucovina, localitatea a avut privilegiul de a se dezvolta rapid, devenind un important punct de atractie turistica. Ceramica neagra produsa la Marginea este cunoscuta chiar la nivel international, in special datorita culorii sale negre. Cu multa pasiune si pricepere, aceasta se prelucreaza de catre cei mai priceputi meseriasi olari, obtinandu-se diverse vase sau piese ornamentale.

Farmecul arhaic al acestei asezari il reprezinta fara indoiala casele traditionale, construite dupa arhitectura straveche specifica locului. Dainuind pe aceste meleaguri bucovinene de mai bine de un secol, casele mici si asezate, cu pridvor deschis amintesc de lumea povestilor lui Creanga.

Localitatea Marginea este legata si de alte asezari considerate importante centre turistice ale Moldovei, precum Suceava, Radauti, Vatra Dornei sau Gura Humorului, prin drumul national DN17A. Turistii aflati in aceasta zona au ocazia de a descoperi si unele dintre cele mai cunoscute asezari monahale din Romania, considerate parte a patrimoniului cultural mondial, precum Manastirea Putna, Manastirea Arbore, Manastirea Voronet, Manastirea Sucevita sau Manastirea Moldovita.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. aura
    2011-06-14
    15:16:21

    O comună foarte frumoasă, cu oameni gospodari, şi tineri frumoşi, plini de viată !!!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>