Conacul Apafi – Malancrav

conac conace obiective turistice judetul sibiu palate palate din transilvania

 

Conacul Apafi - Malancrav

Conacul Apafi este un vechi palat medieval, ce se gaseste in satul Malancrav, pe teritoriul judetului Sibiu, intr-o zona geografica cunoscuta sub numele de Valea Hartibaciului. Dainuind pe aceste meleaguri transilvanene de mai bine de 600 de ani, acest conac merita cu adevarat titlul de simbol al localitatii in care a fost ridicat.

Album foto Conacul Apafi

Harta zonala Conacul Apafi – Malancrav

Descriere Conacul Apafi

In ciuda faptului ca aceasta locatie nu este foarte cunoscuta, accesul catre localitatea in care se afla conacul se realizeaza foarte simplu, urmand traseul drumului national DN 14. Se merge dinspre Sighisoara spre Medias, pana in punctul localitatii Dandes, unde se gasesc indicatoare ce arata directia ce trebuie urmata spre Malancrav. Situat la aproximativ 20 km de orasul Sighisoara, una dintre cele mai interesante si fermecatoare asezari urbane din tara, Conacul Apafi a fost ridicat intr-o zona pitoreasca, dominata de coline domoale, ce reprezinta un adevarat potential turistic al acestei zone.
Conacul Apafi a fost ridicat in secolul al XV-lea si a apartinut familiei printului maghiar Apafi. Avand la inceput aspectul unei case obisnuite, conacul a suferit de-a lungul vremii mai multe modificari. Cel mai important pas spre infatisarea actuala a constructiei a fost facut cel mai probabil in secolul al XVII-lea. Constructia a avut foarte mult de suferit in special in timpul regimului comunist, cand autoritatile acelor timpuri au transformat conacul in camin cultural. Dupa cum era de asteptat, la sfarsitul secolului al XX-lea, conacul era parasit, aflandu-se intr-o stare deplorabila. Dupa aproape jumatate de veac in care a fost o cladire in paragina, conacul a fost restaurat in anul 2007, cu sprijinul sustinut al Fundatiei Mihai Eminescu, redandu-i-se farmecul specific pe care acesta l-a avut initial. In curtea exterioara se afla un mic parc, stabatut de numeroase alei si infrumusetat de prezenta unei fantani arteziene. Desi la o prima vedere pare foarte simpla, arhitectura cladirii este dominata de numeroase linii si detalii, ce ii confera un aspect original, foarte placut la vedere. Interiorul si obiectele ce il decoreaza, copii fidele ale celor originale, de acum sute de ani, completeaza cu succes maretia acestei vechi cladiri.

In prezent, cele cinci dormitoare ale conacului pot fi inchiriate, cei care vor sa se cazeze aici beneficiind de numeroase conditii moderne, ce le vor asigura cu siguranta confortul. In plus, un element inedit al acestui conac este biblioteca sa, dotata cu sute de volume de opere din diverse domenii, extrem de valoroase, in special datorita vechimii lor.
O vizita la Conacul Apafi va fi cu siguranta incantatoare, atat peisajele de aici, cat si cladirea in sine fiind superbe. Tot in aceasta localitate, poate fi vizitata si Biserica Fortificata Malancrav, o veche biserica evanghelica, impresionanta din punct de vedere arhitectural.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>