Conacul Candestilor
Tweet | ![]() |
Conacul Candestilor este cel mai vechi conac din intreaga regiune a judetului Buzau, fiind ridicat inca din secolul al XVI-lea. Acesta se gaseste pe suprafata administrativa a Comunei Vernesti, in Satul Candesti, fiind inclus pe lista monumetelor istorice de interes local.
Album foto Conacul Candestilor
Harta zonala Conacul Candestilor
Descriere Conacul Candestilor
Conacul Candestilor a apartinut, dupa cum sugereaza si numele sau, familiei Candestilor, ce a jucat un rol important in istoria Tarii Romanesti, prin functiile de conducere pe care membrii acestei familii le-au detinut incepand cu secolul al XVI-lea: stolnici, postelnici, vistieri, vornici sau spatari. Acestia au ridicat si Curtea nobiliara a Candestilor, pe meleaguri transilvanene, in Localitatea Rau de Mori, aflata in prezent in ruina. La Conacul Candestilor obisnuiau sa mearga personalitati cunoscute ale acelor vremuri, precum Nicolae Grigorescu, Alexandru Vlahuta, I.L. Caragiale sau Barbu Stefanescu Delavrancea. De altfel, marele artist Nicolae Grigorescu a faurit aici o mare parte dintre operele sale, locuind intr-una dintre camerele conacului timp de 14 ani. Tablouri precum “Apus de soare in Baragan”, “Femeie la gura sobei”, “Aratul”, “Han pe Valea Buzaului” sau “Taranca din Bisoca” a fost faurite la Candesti. Pe la conac trecea deseori si Henri Coanda, care in tineretea sa se indragostise de Elisa, fiica boierului Gogu Iliescu.
Incepand cu anul 1948, conacul ce le-a apartinut Candestilor a fost confiscat, fiind transformat in sediu al Intreprinderii Agricole de Stat, apoi in statiune pomicola, reintrand in posesia proprietarilor initiali abia din anul 2004. De curand, in vara anului 2012 au fost incepute lucrarile de restaurare ale acestui monument istoric, ce va putea reintra apoi in circuitul turistic al judetului Buzau.


0 Comentarii
Fii primul care comenteaza acest articol.