Conacul Octavian Goga – Ciucea

castele castele din transilvania obiective turistice judetul cluj

 

Conacul Octavian Goga

Conacul Octavian Goga din Localitatea Ciucea se numara printre cele mai cunoscute obiective turistice ale regiunea Clujului, fiind parte a patrimoniului acestui judet. Domeniul conacului joaca in prezent rolul de muzeu si casa memoriala, cinstind memoria poetului roman, inmormantat de altfel aici.

Album foto Conacul Octavian Goga

Harta zonala Conacul Octavian Goga – Ciucea

Descriere Conacul Octavian Goga

Cladirea conacului face parte in prezent din lista celor mai importante monumente istorice din judetul Cluj. Domeniul pe care este in prezent ridicat conacul i-a apartinut initial unui avocat din Huedin, Miklos Boncza, care a ridicat aici castelul, spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Una dintre urmasele acestuia, Berta Boncza, ce se va casatori ulterior cu poetul Ady Enre, a mostenit domeniul, stabilindu-si aici resedinta intre anii 1915 – 1917.

Construit in perioada interbelica, batranul conac boieresc in care Octavian Goga si-a petrecut ultimele doua decenii din viata, vegheaza si in prezent asupra imprejurimilor de pe un varf semet de deal. Aici, in frumoasa regiune a Apusenilor, se gaseste muzeul in care sunt adapostite numeroase obiecte ce i-au apartinut poetului roman si sotiei sale, Veturia. In spatele mausoleului iubirii, cum mai este numit acest loc, se ascunde o frumoasa si emotionanta poveste. Este vorba de povestea de dragoste a poetului si a sopranei Veturia, care si-au abandonat familiile, respectiv carierele, traindu-si linistiti povestea de iubire in fostul castel al vaduvei poetului Ady Endre. Conform dorintei celor doi, acestia au fost inmormantati pe acest domeniu, in memoria lor fiind ridicat Mausoleul Iubirii, un monument din beton, de opt metri inaltime si patru metri latime.

Dupa ce a intrat in posesia conacului, Octavian Goga, sustinut de sotia sa, a refacut in mare parte vechea constructie, intre anii 1921 – 1926, etajand si restructurand castelul, inspirat de arhitectura brancoveneasca. Dupa lucrarile de restaurare, domeniul era format din conacul propriu zis, Casa Ady, unde locuiau cei ce se ocupau de intretinerea casei, si Casa Alba, unde erau primiti oaspetii. Acestea au fost transformate in prezent in muzeu. Tot aici, poetul intentiona sa infiinteze o manastire de maici, planul sau nu a reusit, sotia sa infiintand ulterior o manastire de maici ce se ocupau cu tesutul covoarelor si a costumelor populare. Desi a fost distrus pe vremea comunistilor, in anul 1947, lacasul a fost ulterior reinfiintat, in anul 1994.

Intregul complex de la Ciucea a fost donat in anul 1966 de catre sotia lui Octavian Goga statului roman, care a deschis oficial Muzeul Memorial Octavian Goga, in vara anului 1967. Interiorul muzeului reflecta foarte bine viata celor doi, dar si bunul gust sustinut de obiectele autentice regasite aici. Salonul de primire, salonul galben, sufrageria, salonul de muzica, camera de lucru, biblioteca si dormitorul sunt cele sapte incaperi ale cladirii, amenajate astfel incat vizitatorii sa poata admira numeroasele colectii adapostite aici, precum tablouri, portelanuri valoroase, obiecte de mobilier vechi, pianul la care au cantat marii ilustrii ai muzicii, George Enescu si Dinu Lipatti sau mii de volume de carti romanesti si straine.

Tot in aceasta localitate, turistii pot vizita si Manastirea Ciucea, sau, in timpul sezonului rece, se pot bucura de frumusetea peisajelor din imprejurimi practicand sporturi de sezon pe Partia de Ski Codrii Vlasinului, amenajata in localitate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>