Conacul Rosetti Solescu

castele castele din moldova obiective turistice judetul vaslui

 

Conacul Rosetti Solescu

Conacul Rosetti Solescu se numara printre monumentele istorice ale judetului Vaslui, formand, impreuna cu parcul de arbori seculari care il inconjoara, zidul de incinta si Biserica Adormirea Maicii Domnului de aici, ansamblul curtii boieresti ce se gasea pe vremuri in Localitatea Solesti, localizat la numai 15 km in partea nordica a Vasluiului.

Album foto Conacul Rosetti Solescu

Harta zonala Conacul Rosetti Solescu – Vaslui

Descriere Conacul Rosetti Solescu

La conac se ajunge foarte usor, urmand traseul drumului national DN24, ce leaga Vasluiul de Iasi. Constructia poarta numele familiei Rosetti – Solescu, careia i se datoreaza ridicarea sa, in secolul al XIX-lea, iar statutul de monument istoric l-a dobandit in anul 1955. Anul construirii conacului a fost stabilit cu aproximatie ca fiind 1827, meritele fiind recunoscute ca apartinandu-I postelnicului Iordache Rosetti, ce se trage din familia boierilor Roset. Cladirea a fost ridicata din caramida, pe o fundatie de piatra, dupa stilul arhitectural traditional moldovenesc, cu influente neoclasice. Toate cele trei nivele ale constructiei gazduiau 15 camere, dispuse intr-un mod simetric, de o parte si de alta a holului central.

Domeniul a jucat rolul de resedinta a postelnicului Rosetti, ce a locuit aici cu sotia sa, Ecaterina, si cu cei cinci copii ai lor. De-a lungul timpului, conacul a fost martor al numeroaselor evenimente istorice, care si-au lasat amprenta asupra sa. Unul dintre momentele care au marcat istoria acestei cladiri a fost atacul din anul 1834, venit din partea trupelor rusesti ce se retrageau din spatiul romanesc trecand prin Moldova. In curtea bisericii de aici au fost aduse in anul 1909 ramasitele sotiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, aici fiind inmormantata si mama acesteia.

Dupa moartea lui Iordache Rosetti, in anul 1864, conacul a fost locuit numai de catre sotia acestuia, pana in momentul cand si ea s-a stins din viata. Mostenitorul domeniului, Dimitrie Rosetti, cunoscut om politic al acelor vremuri, si-a vandut mosia fratelui sau mai mic, Theodor, care, la randul sau, a vandut-o unuia dintre nepotii sai, Gheorghe Rosetti. Activand in domeniul politicii internationale, ca ambasador, si fiind mai mereu plecat din tara in interes de afaceri, acesta a donat in cele din urma biserica ce apartinea curtii boieresti comunitatii de aici, iar restul mosiei a vandut-o mai departe fratelui sau mai mare, Constantin, in anul 1893.

Un alt eveniment important din istoria acestui loc l-a constituit trecerea la regimul comunist in Romania, in timpul anului 1949, conacul fiind nationalizat, la fel ca multe alte importante constuctii si domenii romanesti. De la acea data pana in anul 1977 cladirea a fost folosita pe post de sediu a scolii generale a localitatii, fiind destul de bine intretinuta. Odata cu cutremurul din anul 1977, conacul a fost avariat in mare parte, cel mai mult avand de suferit parterul constructiei, terasele si acoperisul. Reparatiile desfasurate ulterior aici au afectat aspectul de odinioara al cladirii, finisajele exterioare brutale stirbind frumusetea originala a sa. Dupa revolutia care a pus capat regimului comunist conacul a fost lasat in paragina, suferind alte avarii provocate de cutremurul din anul 1990. Birocratia disfunctionala, dezinteresul fata de valorile istorice si multe alte aspecte de acest gen au impiedicat de-a lungul anilor refacerea constructiei, revendicata ulterior, in anul 2002 de catre mostenitorii ultimului sau proprietar, Theodor Rosetti. Situatia conacului a ramas incerta o perioada indelungata, iar acest fapt a dus la degradarea masiva a acestuia si transformarea intr-o ruina.

Pe langa ruinele falnicei constructii de altadata, regiunea are mult mai mult de oferit. Imprejurimile Vasluiului, precum si intregul judet sunt de asemenea ofertante in ceea ce priveste obiectivele turistice. Aceste locuri se remarca in primul rand prin valoarea lor istorica, prin potentialul arheologic si tezaurele identificate aici de catre cercetatori, dar si prin valoarea etnografica a asezarilor. Zona Orasului Husi, aflat la o distanta de mai putin de 50 de km de Vaslui, este cunoscuta pentru podgoriile intinse din care se obtine unul dintre cele mai calitative vinuri din aceste parti ale Moldovei. Poate fi vizitat aici Muzeul Viticol. De asemenea, in regiunea judetului Vaslui se gasesc cateva lacasuri de cult importante, precum Manastirea MoreniManastirea MalinestiManastirea GrajdeniManastirea Bujoreni sau Manastirea Movila lui Burcel. Alte obiective turistice ale judetului, importante din punct de vedere cultural si etnografic, ar fi Casa Memoriala Elena Cuza din SolestiCasa Personalitatilor Barladene din Barlad sau muzeele satesti din GiurcanGrumezoaiaTacutaVulturesti si Vutcani.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. solescu elena
    2011-10-16
    21:35:20

    Ma intristeaza sa vad ca Statul Roman,lasa in voia sortzii asa o valoare istorica.Desi ma numesc solescu,nu mi cunosc arborele genealogic,dar as fii mindra sa stiu ca provin dintr o ramura a familiei Doamnei Elena -sotia Domnului Ioan Cuza.Daca vreodata voi dispune de suficienti bani as vrea sa repar aceasta casa si sa ii redau valoarea istorica ce o reprezinta pentru poporul roman.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>