Orasul Covasna

covasna orase

 

Covasna

Covasna, aflata in curbura Carpatilor Orientali, la poalele Muntilor Bretcu in depresiunea Targu Secuiesc, este o statiune cu o deosebita importanta, datorita zonei in care este situata, aceasta fiind o zona cu activitate vulcanica, renumita prin apele sale minerale si mofetele.

Album foto Covasna

Harta zonala Covasna


Descriere Covasna

Covasna este cea mai cunoscuta statiune balneo-climaterica de pe teritoriul tarii, avand ca scop tratarea afectiunilor cardio-vasculare. Orasul efera peste 10 hoteluri si numeroase pensiuni, alaturi de un spital cu profil cardiologic, care se bucura de baze de tratament moderne.

In centrul orasului poate fi gasita “Balta Dracului“, denumire data de localnici, ramasita a unei erupii vulcanice. In secolul al XVIII-lea au fost inregistrate mai multe eruptii ale acesteia.

Foarte aproape de oras se gaseste “Valea Zanelor”, zona cunoscuta pentru Planul Inclinat, monument unic in Europa, dar si pentru panorama minunata.

Prima atestare documentara  este inca din anul 1567, insa cercetarile facute aici au dovedit prezenta omului inca din neolitic pe acest teritoriu.

Pe dealul, in partea de est a orasului, se afla ruinele unei mari fortificatii dacice, Cetatea Zanelor, o cetate solida, cu ziduri de piatra asezate pe terase. Au fost efectuate numeroase sapaturi in aceste locuri, fiind astfel descoperite obiecte din ceramica, unelte, arme, alaturi de un mormant de inhumatie. Avand ca baza stratografia si materialele descoperite, s-a stabilit faptul ca zona a fost locuita in special in epoca bronzului, dar si in epoca fierului si perioada dacia. De asemenea, aici s-au descoperit un inel de argint si un varf de spada medievala ce data din secolul al XII-lea, alaturi de cateva monede din secolul al XVI-lea.

In 1548 zona a fost amintita ca si „Covasna”. In anul 1840 a primit dreptul de a organiza targuri. In 1756, 1863, 1869, 1874 și 1887 au avut loc incendii puternice care au devastat orasul. Vechea biserica reformata-calvina a fost construita intre anii 1754 si 1764, dar cutremurul care a avut loc in anul 1802 a avut asemenea efecte asupra ei, incat a trebuit sa fie demolata.

In Covasna se gasesc cateva izvoarele minerale foarte renumite in Ardeal, avand o diversitate de peste 1500 de elemente de compoziție. Exploatarea termala a inceput in anii 1880. In 1889 s-a infiintat prima societate comerciala de exploatare a bailor termale, iar apa minerala din Voinesti (parte a orasului Covasna) este imbuteliata incepand cu anul 1891. In prezent in Covasna se imbuteliaza aproximativ 5000 litri de apa minerala. Covasna are nenumarate bai minerale si mofete.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>