Crucea de juramant a betivilor

crucea betivilor crucea de juramant obiective turistice judetul suceava vama

 

Crucea de juramant a betivilor

Nu de putine ori ai auzit expresia Jura cu mana pe cruce. Ei bine, trebuie punctat ca in vremurile vechi, oamenii foloseau metoda aceasta la propriu. Crucea, este ridicata la rangul de monument si obiectiv turistic datorita istoriei sale si autenticitatii.

Album foto Crucea de juramant a betivilor

Harta zonala Crucea de juramant a betivilor

Descriere Crucea de juramant a betivilor

Dupa cum ii spune si numele este o cruce. Aceasta a fost ridicata cu scopul juramantului de a se lasa de consumul de alcool, localnicii din unele zone ale Bucovinei.

Trebuie luat in considerare ca tinuturile bucovinene sunt dominate de geruri aspre iarna, de anotimpuri tomnatice reci, iar localnicii aveau obiceiul de a se incalzi, facand apel la consumul bauturilor spirtoase. De aici si pana la alcoolism, nu a fost decat un pas, iar localnicii aflati in situatia de risc au comis fapte nu tocmai demne de publicat.

Preotul este cel care a venit cu initiativa, in secolul al XIX-lea, de a-l supune la juramant, cu mana pe Sfanta Biblie, pe cel ce trebuia sa renunte la alcool o anumita perioada de timp. Anuntul ca cineva din sat a facut juramant, ajungea la urechile localnicilor cu ajutorul clopotelor.

Acest tip de cruce a fost ridicata in mai multe zone din Bucovina, folosindu-se de acelasi scop cu care a fost ea creata.

In satul Sadova, s-a pastrat pana astazi crucea in curtea unui cetatean. Pe monument se afla doua juraminte: unul din august 1894 pe care scrie: Aceasta cruce s-a ridicat pe cheltuiala poporenilor din Sadova intru preamarirea lui Dumnezeu, in amintirea zilei de 30 august 1894, cand s-au lepadat de betie si au juruit trezire cu silinta lor, in satul Vama se afla tot o  astfel de cruce in curtea bisericii. Monumentul din piatra amintește de ziua de 1/13 septembrie 1894 cand 20 de locuitori ai satului au facut un juramant “ca semn al parasirei rachiului” an fata parohului Nicolae Lomicovschi.

Iata ce oamenii se confruntau cu probleme ce astazi au capatat conotatii de boli si disfunctii ale personalitatii individului insa reuseau sa treaca peste, folosindu-se de imaginea preotului, care intareste credinta in Dumnezeu, de imaginea satenilor, de simbolul crucii care semnifica smerenia.

Astazi, nimeni nu mai ridica un monument pentru a puncta un eveniment din cultura tarii, traim intr-o lume virtuala in care se posteaza toate reusitele.

Nu va lasati inselati de internet, faceti un tur real si bucurati-va de obiectivele vechi si sacre ce ofera imagini si istorii care nu se vor mai repeta!


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>