Crucea Martirilor Unirii – Arad

cruce monument monument istoric obiectiv istoric obiectiv turistic obiective turistice judetul arad

 

Crucea Martirilor Unirii

Crucea Martirilor Unirii, realizata intre anii 1918 si 1919 este un monument istoric ridicat in memoria celor ucisi in timpul atacului Ungariei comuniste in vestul Romaniei, fiind amplasat in Parcul Mihai Eminescu, pe strada Vasile Milea din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, parc situat in apropierea Palatulului Administrativ si a Complexului Muzeal Arad.

Album foto Crucea Martirilor Unirii

Harta zonala Crucea Martirilor Unirii

Descriere Crucea Martirilor Unirii

Crucea Martirilor Unirii a fost realizata in anul 1936 de catre unul dintre primii reprezentanti ai curentului modernist din zona de vest a tarii, Silvestru Rafiroiu si ridicata pe data de 17 mai, in memoria preotilor ortodocsi romani, cazuti la datorie in timpul revolutiei bolsevice, dintre anii 1918 – 1919.

In anul 1918 a izbugnit revolutia bolsevica din Ungaria, cu toate ca Transilvania revenea Regatului Romaniei, guvernul comunist a declansat o ofensiva pentru reocuparea teritoriului, tinutul aradean devenind tinta invadatorilor, pana in anul 1919, unde au murit aproximativ 90 de preoti, invatatori si tarani romani.

Monumentul este, mai exact, o troita traditionala romaneasca, lucrata in granit, avand inaltimea de 3,6 m si bratele laterale de 1,2 m. Pe marginile sale, crucea ilustreaza o impletitura traditionala ce simbolizeaza Infinitul si Eternitatea. In partea superioara a monumentului este amplasata stema Romaniei, iar pe fatada principala sunt inspriptionate urmatoarele cuvinte : Slavit sa fie Dumnezeu! Martirilor din tinutul Aradului jertfiti pe altarul dezrobirei nationale in anii 1918-1919/Ridicatu-s-a acesta sfanta cruce in zilele maiestatii sale Carol al II-lea, regele Romaniei si s-a sfintit la 17 maiu 1936 de pomenire si legamant vecinic si credincios cu neamul intregit in dreptul sau national. Pe suprafata monumentului sunt trecute numele celor 90 de martiri romani ucisi in timpul atacului Ungariei comuniste.

Crucea Martirilor Unirii initial a fost amplasata in Piata Podgoria si inlaturata de catre regimul comunist in anii 1960. Timp de 30 de ani, aceasta a fost pastrata in Manastirea Ortodoxa Gai si reaplasata in anii 1990, in Parcul Mihai Eminescu.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Palatul Ronai, Casa cu Ghiulele, Casa cu Lacat, Palatul Andrenyi, Parcul Reconcilierii, Templul Masonic, Palatul Sarbesc, Casa cu Mozaic Aurit, Turnul de Apa, Sinagoga Neologa si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>