Curtea nobiliara a Candestilor

obiective turistice diverse obiective turistice judetul hunedoara

 

Curtea nobiliara a Candestilor

Declarata monument istoric, Curtea nobiliara a Candestilor, se afla in centrul localitatii Rau de Mori, judetul Hunedoara. Materialele de constructie descoperite, evidentiaza evolutia lor din preistorie, perioada romana, Evul Mediu si pana in zilele noastre, ansamblul mai pastrand ruinele cladirii rezidentiale, capela de curte, grajdul, anexele, moara si o biserica. Avand forma de “L”, primul nivel al cladirii este ingropat in pamant.

Album foto Curtea nobiliara a Candestilor

Harta zonala Curtea nobiliara a Candestilor

Descriere Curtea nobiliara a Candestilor

Construita in secolul al XVI-lea, pe ruinele unor vechi edificii romane, Curtea a apartinut familiei Candea. Cel mai vechi membru cunoscut al familiei este Nicolae Candea, care a trait in jurul anului 1300, iar din porunca voievodului transilvaniei, Andrei Lackfy, in anul 1356, fiul sau Mihail Candea a fost ucis. Mosiile le-au fost confiscate, iar in 1359, Rau de Mori, Nucsoara si Sibisel, revin in posesia vaduvei lui Mihail. La 1447, pentru merite militare, Ioan de Candea si fiii sai, intra in posesia targului Santamaria Orlea si a altor mosii, din ordinul lui Iancu de Hunedoara. Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand familia trece la catolicism si se imparte in doua ramuri importante: familia Kendeffy si familia Kenderessy, Candestii aveau in stapanire 30 de sate sau parti de sate din Tara Hategului.

Desi era inclus in Programul National de Restaurare, dupa cateva interventii de urgenta la cladirile ramase inca in picioare, lucrarile au fost abandonate. La fel ca si pe multe alte monumente, timpul si nepasarea isi pune amprenta, in defavoarea acestora.

In apropiere se mai pot vizita: Biserica Suseni, Cetatea Colt, Biserica Santamaria Orlea sau Castelul Kendeffy.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>