Dealurile Tulcei

dealuri tulcea

 

Dealurile Tulcei

Printre variatele forme de relief existente in spatiul carpato-danubiano-pontic se numara si Dealurile Tulcei. Aceste siruri de coline se desfasoara pe o directie paralela cu cea a cursului Dunarii, in regiunea nordica a Dobrogei, in Masivul Dobrogei de Nord, fiind delimitate de Valea Telita si Valea Adanca.

Album Foto Dealurile Tulcei

Harta Zonala Dealurile Tulcei

Descriere Dealurile Tulcei

Dealurile Tulcei se invecineaza in partea de nord vest cu Podisul Niculitelului, in sud si in vest cu Depresiunea Nalbant, iar la nord si est se gaseste frumoasa Delta a Dunarii, formata la varsarea fluviului in Marea Neagra. Astfel, de pe colinele cele mai inalte din zona se poate admira o priveleste incantatoare spre Delta Dunarii, vazuta de aici ca un covor de verdeata intrerupt din loc in loc de firicle si ochiuri de apa. Inspe sud est, Dealurile Tulcei se prelungesc pana in apropierea Complexului lagunar Razim-Sinoe prin intermediul unei zone mai domoale, cunoscuta in literatura de specialitate cu numele de Prispa Agighiol.

Dealurile Tulcei se prezinta ca o succesiune de coline, orientate pe directia est-vest. Din partea centrala a acestora se desprinde un sir de culmi ce inchid spre est si spre nord se desfasoara Depresiunea Nalbant. Altitudinile medii de aici ajung in jurul valorii de 200 m. Culmile principale de aici sunt: Stanca Mare (205 m), Somova (225 m), Bestepe (242 m), Redi (206 m), Uzum (222 m), Orta Bair (206 m) si Denistepe (Dealul Marii, 270 m), acesta din urma fiind si altitudinea maxima a Dealurilor Tulcei.

Turistii care viziteaza aceasta regiune a tarii, pot vizita si cateva obiective turistice cunoscute ale judetului Tulcea. Printre acestea se numara: Manastirea Saon, Manastirea Cocos, Manastirea Celic Dere, Bazilica de la Niculitel sau Cetatea Argamum.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Daniel
  2012-03-04
  08:56:04

  Dealul Consul nu face parte din Dealurile Tulcei. E undeva la limita Podisului Atmagea, dincolo de Dealurile Niculitelului.

   
 2. alinna
  2011-01-17
  18:57:48

  in fine.....mie mi sa paruth super ...shi ma ajutath nuj ce ziceti voi ceilalti :P deci ...;)

   
 3. Olivia
  2010-10-22
  12:13:04

  Bună ziua,
  Din câte ştiu eu, înălţimea dealului Denistepe este depăşită de cea a dealului Consul din apropiere (lângă satul Izvoarele) - 333 m.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>