Defileul Bechir

atractii naturale defileu obiective turistice republica moldova

 

Defileul Bechir

In imediata apropiere a Orasului Soroca se gaseste una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din intreaga Republica Moldova, Defileul Bechir. Unul dintre cele mai interesante si curioase aspecte ale acestui impresionant loc, declarat monument al naturii, este reprezentat de chiliile rupestre ce se gasesc aici, a caror origine dateaza inca din secolul al IX-lea.

Album foto Defileul Bechir 

Harta zonala Defileul Bechir

Descriere Defileul Bechir

Accesul in aceste pitoresti parti ale Moldovei se realizeaza foarte usor, Soroca fiind localizata in Raionul Glodeni, in partea nord estica a Moldovei, foarte aproape de granita cu Ucraina. Cadrul natural al zonei este caracterizat prin prezenta unui relief dominat de dealuri foarte bine impadurite, dar si de prezenta apelor linistite ale Nistrului.

La mai putin de 2 km de Soroca se gaseste un pod, cunoscut sub numele de Podul Bechir, langa care se inalta o stanca semeata, Stanca Bechir, de aproximativ 50 – 60 metri inaltime. Acest intreg spatiu intins in zona podului este drenat de un mic parau, constituind Defileul Bechir. Pe varful Stancii Bechir a fost construita din piatra Lumanarea Recunostintei, un monument maret de 30 metri inaltime. De la baza defileului pana in varful stancii sunt 564 trepte.

Pe langa frumusetea peisajelor naturale intalnite aici, o alta atractie care a contribuit semnificativ la renumele pe care l-a dobandit in timp aceasta atractie turistica este Pestera lui Bechir, un calugar care si-a sapat o chilie in stanca de aici, traind aici izolat de restul lumii. Conform legendelor care circula prin imprejurimi, se pare ca in fiecare duminica, acest calugar se infatisa in fata oamenilor stransi din imprejurimi in aceasta zona a defileului, pentru a le tine diverse predici si povestiri religioase. De altfel, in interiorul pesterii inca se mai gasesc o masa si o incapere asemanatoare unui beci, cioplite de asemenea in piatra.

Pe langa aceasta stanca, ce reprezinta fara dar si poate atractia principala a defileului, se mai gasesc aici numeroase formatiuni carstice interesante, printre care se numara depuneri cretacice si sarmatice, despre care s-a constatat ca dateaza inca din epoca glaciara.

Pe intreaga lungime a defileului, de aproximativ 10 km, se ridica impunatoare siruri intregi de roci, ale caror inaltimi ating in unele locuri chiar si 50 de metri. Formele ciudate ale rocilor si ale versantilor abrupti reprezinta rezultatul actiunii indelungate a agentilor externi, precum precipitatiile sau vantul.

Defileul Bechir este un loc racoros, in special datorita vegetatiei dense care tine umbra chiar si in cele mai toride zile de vara. Acest loc reprezinta o destinatie ideala pentru cei ce isi doresc sa petreaca cateva clipe relaxante, intr-un cadru natural linistit si pitoresc.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>