Drumul vulcanilor

obiective turistice diverse obiective turistice judetul hunedoara traseu turistic

 

Drumul vulcanilor

Drumul vulcanilor este un traseu turistic tematic, din cadrul Geoparcului Dinozaurilor, Tara Hategului, judetul Hunedoara. Traseul porneste din central comunei Densus, pe o distanta de 3 km, dupa care se imparte in doua trasee secundare: unul care merge spre nord, peste Raul Densus si al doilea continua pe drumul principal spre Satul Strei, unde exista puncte de observatie geologice pentru “pietre care fierb” sau bombe vulcanice “false”.

Album foto Drumul vulcanilor

Harta zonala Drumul vulcanilor

Descriere Drumul vulcanilor

Urmand primul traseu, veti observa contactul dintre vulcani si fundul marii. Cu 70 de milioane de ani in urma, aici se afla o insula tropicala, scaldata de apele Marii Tethis si populata de dinozauri pitici. De pe panourile amplasate pe traseu, puteti afla mai multe despre rocile vulcanice, modelarea lor in forme de relief sau cum este influentata dezvoltarea vegetatiei. In aproximativ 30 de minute ajungeti intr-un puct de belvedere, de unde puteti vedea satele de pe vale sau daca este senin, panorama Tarii Hategului, pana la orizontul inramat de munti. Poteca trece printr-o padure de fag, unde, daca mergeti in liniste veti urmari pasarile: ciocanitori, sticleti, cinteze, macaleandrii, gaite, cotofene sau porumbei de scorbura, iar de pe platou, daca sunteti norocosi veti vedea corbi, soimi sau acvile.

Vulcanii s-au stins cu cateva milioane de ani in urma, dar in urma activitatii lor au ramas lava, cenusa si pietrele incinse, aduse din adancuri si depozitate in strate. Fortele tectonice au framantat aceste depuneri, in urma activitatilor rezultand Muntii Carpati. Odata cu inaltarea muntilor, acest mal a devenit uscat si daca priviti rocile cu atentie, puteti observa urme ale lumii vii ce traia altadata in adancuri: crustacei, viermi marini sau vegetatie marina: frunze, trunchiuri de copaci preistorici.

Este recomandat sa nu va indepartati de poteca principala, sa purtati incaltaminte corespunzatoare (bocanci) si pantaloni sau sosete lungi, pentru a evita zgarieturile in ierburile inalte. Vara sa purtati sapca sau palarie si sa evitati traseul daca timpul este ploios, deoarece poteca poate fi noroioasa sau alunecoasa.

Daca va aflati in zona mai puteti vizita Bombele vulcanice, Biserica din Densus, Rapa dinozaurilor, Biserica Reformata din Pesteana, Taul fara Fund, ruinele cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>