Festivalul Roman Zalau Porolissum

festival festivaluri obiective turistice judetul salaj porolissum

 

Festivalul Roman Zalau Porolissum

Castrul roman de la Porolissum se intinde pe teritoriul administrativ al localitatii Moigrad, comuna Mirsid si al localitatilor Brebi si Jac, comuna Creaca, judetul Salaj. Suprafata totala a sitului este de aproximativ 500 hectare, din care a fost cercetata doar o suprafata de 10%. La situl arheologic se poate ajunge din Zalau, fie pe un drum asfaltat, de 13 km, fie prin padure, 10 km, pentru cei care doresc sa mearga pe jos sau cu bicicleta.

Festivalul Roman Zalau Porolissum

Festivalul Roman de la Porolissum a fost initiat de Primaria Municipiului Zalau si Consiliul Local Zalau in anul 2005, fiind o oportunitate de promovare a orasului Zalau, ajungand in 2012 la cea de-a VIII-a editie. Este cunoscut la nivel national si international bucurandu-se inca de la prima editie si de prezenta participantilor straini.

Festivalul Roman Zalau Porolissum

Numele initial a fost Festivalul Zilele Romane, sigla fiind imaginea simbol a sitului arheologic si avea loc in aceeasi perioada cu Zilele Cetatii (sarbatoarea municipiului Zalau). In 2010 numele i-a fost modificat in Festivalul Roman Zalau Porolissum, sigla fiind si ea refacuta, reprezentand un profil de centurion roman.

Festivalul Roman Zalau Porolissum

Din 2012 s-a hotarat separarea acestuia de Zilele Cetatii datorita specificitatii evenimentelor si a caracterului lor diferit, acesta organizandu-se in 21 – 23 septembrie 2012, urmand ca anii urmatori sa se desfasoare tot in luna septembrie, dar neavand o data fixa.

Festivalul Roman Zalau Porolissum

Participantii sunt asociatii culturale de reconstituire istorica (reenactment) specializate in istorie antica, numarul acestora crescand foarte mult in ultimii ani.

Festivalul Roman Zalau Porolissum

La diversele evenimente organizate la Moigrad – Porolissum avem ocazia sa dam timpul inapoi, sa vedem pe drumul roman legiuni de soldati, demonstratii de lupte si sa gustam mancarea gatita dupa traditia romana. Pe langa Festivalul Roman Zalau Porolissum, in zona sitului arheologic se mai organizeaza: Porolissum Country Cross, Satul salajean, Festivalul zilele Daco – Romane, Festivalul Dansului Femeiesc “Ecouri Mesesene”, Porolissum Muzic Fest.

Festivalul Roman Zalau Porolissum

In luna mai 2010, a fost depusa o cerere de finantare pentru proiectul “Promovarea Festivalului Roman Zalau Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din municipiul Zalau”, contractul fiind semnat in iulie 2011 cu o durata de 27 de luni. Valoarea totala fiind de 1.029.096,20 lei, finantare a Fondului European pentru Dezvoltare Regionala, bugetul de stat si bugetul local. De asemenea Administratia Fondului Cultural National aloca Salajului fonduri pentru derularea a doua proiecte culturale ale Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, acestea fiind “Familia in weekend la muzeu” si “Porolissum Fest”.

Festivalul Roman Zalau Porolissum


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>