Geoparcul Dinozaurilor – Hunedoara

geoparc obiective turistice diverse obiective turistice judetul hunedoara sit arheologic

 

Geoparcul dinozaurilor

Geoparcul dinozaurilor este o arie protejata, de interes national, care cuprinde intregul teritoriu al Tarii Hategului. Din anul 2005 a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala, iar din 2007 are o suprafata de peste 102.000 ha. Situl isi propune sa conserve habitatele naturale, speciile de plante si animale salbatice de interes comunitar.

Album foto Geoparcul Dinozaurilor

Harta zonala Geoparcul Dinozaurilor – Hunedoara

Descriere Geoparcul Dinozaurilor

Aici s-au descoperit resturi fosile ale dizonaurilor pitici, de varsta Cretacic Superior, care sunt unici in lume. Dimensiunile dinozaurilor se datoreaza spatiului relative restrans in care erau nevoiti sa traiasca – o insula tropicala din Marea Tethys – si a cantitatii limitate de hrana pe care o imparteau si cu alte specii. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de nanism insular.

Primele cercetari au fost realizate de baronul Franz von Nopcsa (1815-1904), dupa ce in anul 1895, fosilele unor reptile au fost descoperite intamplator in apropiere de castelul familiei Nopcsa din Sanpetru. In versantii Vaii Sibiselului au fost descoperite mai multe specii de dinozauri ierbivori: Telmatosaurus, Zalmoxes, Magyanosaurus, Struthiosaurus, dinozauri carnivori: Elopteryx, broaste testoase sau crocodili. De asemenea s-au descoperit 20 de cuiburi, care insumeaza fragmente a circa 100 de oua de dinozauri. Sapaturile au fost initiate de profesorul Dan Grigorescu, de la Universitatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti si doar putine descoperiri sunt expuse in zona, celelalte fiind duse la Bucuresti.

Geoparcul dinozaurilor este mai putin cunoscut si din pacate, chiar daca ajungi in zona, nu gasesti indicatoare care sa te indrepte spre obiectiv. S-au demarat, insa, proiecte pentru dezvoltarea Geoparcului, care includ amenajarea de muzee, expozitii de fosile, poteci tematice, dar si trasee de ciclism. Acum se lucreaza la amenajarea sitului de la Tustea, pentru a putea fi vizitat de turisti. Urmeaza sa se construiasca o incinta pe structura metalica, la parterul careia se va amenaja o sala de expozitie cu mulaje realizate dupa oasele si ouale de dinozaur. La Sanpetru, unde au fost facute primele descoperiri exista deja amenajat un traseu pentru turisti, dar care nu e prea prietenos. Tot in Sanpetru vor fi expusi doi sau trei dinozauri in marime naturala. Primaria Localitatii General Berthelot, impreuna cu Consiliul Judetean Hunedoara au demarat un proiect pentru realizarea unui parc al dinozaurilor.

Pe o suprafata extinsa a sitului au acces doar specialistii sau studentii din tara, care fac sapaturi. Asta si datorita furturilor de oase si oua de dinozaur.

Cei interesati pot afla mai multe informatii la Centrul Educational din comuna General Berthelot, unde este expus si un cuib cu oua de dinozaur. Geoparcul se afla in administrarea Universitatii din Bucuresti, fiind singura arie protejata din Romania administrata de o universitate.

Turistii aflati in zona mai pot vizita Taul fara Fund, Biserica Reformata din Pesteana, Calcarele de la Fata Fetii, Padurea Slivut.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>