Gorunul lui Horea

obiective turistice diverse obiective turistice judetul hunedoara

 

Gorunul lui Horea

Gorunul lui Horea, un trunchi de copac vechi de aproximativ 400 ani, este unul dintre simbolurile istorice ale regiunii Ardealului, fiind localizat in locul supranumit Panteonul Motilor, pe teritoriul cimitirului bisericii ortodoxe a localitatii Tebea, din judetul Hunedoara.

Album foto Gorunul lui Horea

Harta zonala Gorunul lui Horea

Descriere Gorunul lui Horea

Gorunul vechi din satul Tebea, ce are in prezent un diametru ce masoara 9 metri, poarta numele lui Horea, unul dintre cei trei conducatori ai rascoalei taranilor din 1784 impotriva regimului feudal, ce a ramas in istoria romanilor sub numele de Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Dupa spusele localnicilor, acest gorun marcheaza locul in care a fost pusa la cale intreaga revolta, Horea chemandu-i pe toti locuitorii Tarii Zarandului adunati aici la lupta. Foarte aproape de acest loc se gaseste si mormantul unei alte personalitati importante din istoria Ardealului, Avram Iancu.

Intrucat gorunul dainuie aici de sute de ani, in anul 1924 s-a hotarat ca ar trebui sa fie protejat prin cimentarea sa in interior, pentru a nu fi distrus de ploi, furtuni sau alti agenti externi. Coroana sa a fost insa doborata, ramanand in prezent doar trunchiul copacului, inalt de 9 metri.

Se pare ca plantarea gorunilor langa cel al lui Horea a devenit o adevarata traditie, intrucat, de-a lungul timpului, mai multe personalitati au plantat aici un astfel de copac. Printre acestea, se numara si Regele Ferdinand I si Regina Maria, Nicolae Ceausescu sau Traian Basescu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>