Gradina Botanica – Timisoara

gradina botanica obiective turistice diverse timisoara

 

Gradina Botanica Timisoara

Gradina botanica din Timisoara, ce este cunoscuta si dupa numele de Parcul Botanic, a fost realizata in scopul indeplinirii functiilor stiintifice, didactice, educative si recreative. Sectoarele au fost dispuse astfel incat sa sugereze preponderenta functiilor didactice si stiintifice. Prin HCL nr. 493/18.12.2007 privind atribuirea de denumiri pentru parcuri, Parcul Botanic a primit denumirea de Gradina Botanica, fiind un parc dendrologic in adevaratul sens al cuvantului, continand o foarte mare varietate de specii arboricole.

Album foto Gradina Botanica

Harta zonala Gradina Botanica – Timisoara

Descriere Gradina Botanica

Primul plan al Gradinii Botanice dateaza din anul 1966, cand arhitectul Silvia Grumeza l-a proiectat. Intre anii 1986 si 1990 au fost plantate aici 1.650 de specii de plante, toate gandite dupa criteriile fitogeografice si estetice. Plantele au fost aduse din parcuri din toata tara, din colectii particulare sau din schimburi internationale de seminte. Sectorul ornamental se desfasoara pe o suprafata de 9,8 ha. Alt sector ce s-a facut remarcat este sectorul Flora Romaniei, format din subsectoare fitogeografice, conturand flora Banatului si flora Dobrogei, alaturi de sectorul florei mediteraneene, sectorul flora Americii de Nord, sectorul flora Asiei, sectorul sistematica plantelor, sectorul plante medicinale si sectorul flora tropicala.

In 1995 a fost pentru prima data declarat rezervatie stiintifica, cu scopul de a proteja flora locala si exotica. Este situata izolat, in imediata vecinatate a fostei cetati a Timisoarei, in zona centrala a orasului. Situatia actuala, din punct de vedere al functiunii este relativ defavorabila; astazi mai exista 218 specii din peste 1000. Gradina Botanica din Timisoara a fost proiectata sa cuprinda specii de plante grupate in sectoare: Sectorul Flora Ornamentala, Sectorul Flora si Vegetatia Romaniei, Sectorul Flora Regiunii Mediteraneene, Sectorul Flora Americii, Flora Asiei.

In Gradina Botanica din Timisoara s-au identificat cateva specii de colectie, precum Kalopanax pictus, Cercidiphyllum japonicum, Chionantus retusus, Diospyros lotus, Evodia daniellii, Kolkwitzia amabilis, Phyllostachys aurea, Quercus macrocarpa, Rhamnus rupestris, Viburnum carlesii, Zanthoxylum piperitum, Zizyphus jujuba, Xanthoceras sorbifolia. Parcul se gaseste intr-o arie izolata, insa se descopera o mare varietate din punct de vedere vegetal, iar prelucrarea peisagistica este cu adevarat deosebita.

Cu toate ca numarul de vizitatori nu atinge 60.000 pe an, parcul tot este considerat unul din cele mai spectaculoase de acest fel. Acesta este mai mare decat restul parcurilor orasului. Plantarile efectuate pe parcursul anilor s-au concentrat pe Sectorul Ornamental, Gradina Japoneza si Sectorul Sistematica Plantelor. In sectoarele Flora Americii, Flora Banatului, Sistematica plantelor si Gradina Romana se gaseste un numar redus de plante, vegetatia lemnoasa existenta fiind in mare masura din “impadurire naturala”. Din nefericire, o mare parte din exemplarele de colectie valoroase plantate in Sectorul Flora Americii, Gradina si Sectorul Sistematica plantelor  au fost invadate de vegetatia cu ritm de crestere mai rapid decat a lor, sufocandu-le.

Pentru a salva si a pune in valoare exemplarele valoroase din punct de vedere stiintific si estetic acestea vor trebui extrase cu balot si plantate in alt loc. Acestea vor prezenta tablite pe care vor fi inscrise denumirile stiintifice si populare, zona de origine si temperatura minima a iernii la care rezista. Sistemul de irigatie nu este functional, acesta fiind vechi, iar in cea mai mare parte a parcului inexistent, astfel incat parcul va dispune de un alt sistem, proiectat cu materiale moderne in conformitate cu standardele actuale.

Se propune amplasarea unei fantani arteziene in centrul rosariu-lui, cele doua bazine din Sectorul Ornamental vor fi amenajate ca fantana arteziana cu jocuri de apa si lumini. Mica fantana pentru pasari, din acelasi sector, va fi refacuta. La bazinele din Sectorul Sistematica plantelor trebuie marita suprafata iar amenajarea lor trebuie facuta in trepte in vederea popularii lor cu specii care necesita diferite adancimi. Gradina Romana trebuie reamenajata in totalitate prin construirea la scara mica a unui amfiteatru roman, amplasarea unui ceas solar, amenajarea unei fantani arteziene, plantarea de specii tipic mediteraneene tinand cont si de faptul ca Timisoara are un microclimat propice multor specii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>