Groapa de la Barsa – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni obiective turistice judetul bihor

 

Groapa de la Barsa

Groapa de la Barsa, cunoscuta si sub denumirea de Depresiunea Barsa, este una dintre cele mai impresionante atractii naturale din intreaga regiune a Parcului Natural Apuseni. Aceasta este localizata mai exact pe teritoriul judetului Bihor, in regiunea Depresiunii Padis, in apropiere de Cetatile Ponorului si localitatea Pietroasa.

Album foto Groapa de la Barsa

Harta zonala Groapa de la Barsa – Muntii Apuseni

Descriere Groapa de la Barsa

Intreaga depresiune a fost declarata rezervatie naturala de tip geologic, fiind o arie naturala protejata de lege. Groapa de la Barsa are infatisarea unei depresiuni, intinsa pe in jur 30 hectare, de-a lungul careia se intalnesc peisaje de o salbaticie impresionanta, specifice acestei zone a Muntilor Apuseni.

Din punct de vedere geomorfologic, Depresiunea Barsa este alcatuita dintr-o aglomerare de stanci, de pe suprafata carora izvorasc numeroase parauri mici, ce dispar in subteran, in straturile de calcar. Datorita umiditatii crescute de aici, in cadrul acestei depresiuni s-a dezvoltat o vegetatie deasa, reprezentata de ierburi specifice mlastinilor si paduri dese. Peisajele salbatice sunt completate cu succes de vai adanci, destul de greu de parcurs, ce reprezinta o adevarata provocare pentru turistii sositi aici.

Groapa de la Barsa este parcursa de un traseu turistic marcat, de-a lungul intregii sale desfasurari intalnindu-se numeroase formatiuni variate, rezultate ale unor fenomene carstice impresionante. Dintre acestea, cele care starnesc cel mai mare interes din partea vizitatorilor sunt Taul Negru, o mica intindere de apa, inchisa la culoare, formata in partea superioara a unei doline, un abrupt de mari dimensiuni, acoperit in cea mai mare parte de iarba, si mai multe pesteri mici, scobite in stancile de aici. In partea de vest a acestei depresiuni, se gaseste un sector subteran, foarte greu de parcurs, cunoscut sub numele de Sistemul Zapodie. Acesta este alcatuit la randul sau din doua parti: Sectorul Zapodie si Sectorul Neagra, sau Pestera Neagra, ambele intinzandu-se pe o lungime totala de aproximativ 12 km si putand fi explorate doar de catre speologii antrenati.

Tot in cadrul Gropii de la Barsa se gaseste si Ghetarul de la Barsa, o pestera denumita astfel datorita unei vaste portiuni de gheata prezenta la intrarea in grota, al carei volum variaza, bineinteles, in functie de sezon.

In partea de sud a Depresiunii Barsa, turistii sositi aici au ocazia de a vizita si alte atractii naturale, precum: Ghetarul Focul Viu si Piatra Galbenei. De asemenea, in cadrul Parcului Natural Apuseni se gasesc multe alte obiective interesante, precum: Pestera si Ghetarul  Scarisoara, Pestera Ursilor,  Groapa Ruginoasa sau Cetatile Ponorului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>