Hanul Arborele Verde

han obiective turistice judetul bihor recomandare

 

Hanul Arborele Verde

Hanul Arborele Verde este situat pe strada Vasile Alecsandri, pasajul Vulturul Negru, in municipiul Oradea, judetul Bihor, in imediata apropiere a frontierei cu Ungaria, in vestul Romaniei.

Album foto Hanul Arborele Verde

Harta zonala Hanul Arborele Verde


Descriere Hanul Arborele Verde

Cladirea ce poarta numele Hanul Arborele Verde a fost construita in anul 1760, de catre arhitectii Lazslo si Jozsef Vago si impartita in trei sectoare verticale bine individualizate. La inceputuri, cladirea apartinea Capitalului Episcopiei Romano-Catolice si era formata dintr-o carciuma, o cafenea si doua camere de locuit si pana in anul 1836 figureaza ca han si ca locuinta si temnita a Capitalului.

In anul 1836 a fost mistuita de incendiu si refacuta pe vechile ziduri, iar in anul 1877 documentele prezinta hanul compus dintr-o cafenea, o berarie, o carciuma, o sala mare, 9 magazine si 37 de camere pentru oaspeti. Dupa o perioada de 8 ani hanul devenea hotel, de categoria I si carciuma devenea restaurant.

La Arborele Verde se tineau seratele de cunostinta ale studentilor de la Academia de Drept, ce capatau tente politice soldate cu exmatriculari si tot aici in anul 1904 a fost jubileul scriitoricesc al lui Iosif Vulcan, la implinirea a 40 de ani, de la prima aparitie a revistei Familia.

In anul 1908, proiectantii Complexului Vulturul Negru, cumpara cladirea si o modifica semnificativ, pentru a se armoniza cu viziunea noului ansamblu, acesta functionand pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Din anul 1960, in cladire functioneaza Teatrul de Papusi Arcadia.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Muzeul Memorial Ady Endre, Casa Vago, Palatul Ullmann, Palatul Moskovits, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Tarii Crisului, Biserica Sfanta Treime din Oradea, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfantul Ladislau si Palatul K.I. Deutsch.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>