Hanul lui Manuc – Bucuresti

bucuresti cladire istorica han hanuri obiective turistice bucuresti

 

Hanul lui Manuc

Printre cladirile si monumentele istorice ce amintesc de Bucurestiul de altadata se numara si Hanul lui Manuc, amplasat intr-una dinte cele mai cunoscute zone ale capitalei, cea a strazilor Lipscani si Stavropoleos, unde se gasea pe vremuri vechea Curte Domneasca. Construit la inceputul secolului al XIX-lea, ca urmare a unei infloritoare vieti comerciale ce caracteriza orasul in perioada secolelor XVI – XIX, hanul este unul dintre putinele care au rezistat pana in zilele noastre.

Album foto Hanul lui Manuc

Harta zonala Hanul lui Manuc – Bucuresti

Descriere Hanul lui Manuc

Istoria acestui loc de o importanta valoare istorica a inceput in urma cu doua secole, hanul fiind ridicat mai exact in anul 1808, de catre Emanuel Marzaian, un armean, negustor si om politic, despre care se spune ca avea o avere imensa. Dupa intemeitorul sau, guvernator al Moldovei (bei) caruia i se mai spunea si Manuc Bei, a fost denumit si Hanul Manuc. Despre proprietarul hanului s-a vorbit zeci de ani in sir povestile pastrandu-si farmecul chiar si in zilele noastre. Conform spuselor, Manuc a fost nevoit sa paraseasca tara la scurt timp dupa construirea maretului han, in anul 1812. Fugind de frica turcilor, acesta s-a retras in Franta, unde si-a construit o reputatie cel putin la fel de respectabila, fiind considerat la acea vreme unul dintre cei mai eleganti straini din Paris. Una dintre cele mai impresionante povesti care il au in prim plan pe armean, publicata chiar in presa de la acea vreme, mentioneaza cum acesta a donat saracilor o suma fabuloasa castigata la un joc de noroc la care acesta a participat. Conflictele cu turcii l-au urmarit insa si in indepartata Franta, acestia cerandu-i lui Napoleon I sa il tradeze, insa Manuc, afland de planul lor de la prefectul de atunci al Parisului, a ales sa fuga in Rusia, unde a sfarsit prin a fi otravit dupa cativa ani.

Conform descrierilor hanului de la inceputul secolului al XIX-lea, se pare ca acesta era cele doua etaje si subsolul de aici gazduiau 23 de pravalii, doua saloane, camere de servitori, peste 100 de odai pentru oaspeti, 15 pivnite si zece magazii. Toate acestea culminau cu frumoasa curte interioara, cu cafenea, gradina si fantana arteziana. Dupa moartea lui Manuc, in anul 1817, hanul cunoscut drept loc de odihna al negustorilor care treceau prin capitala Valahiei a avut o perioada mai incerta, fiind inchiriat de catre Dimitrie Dedu si Nicolae Alexiu.Trecand din proprietar in proprietar, hanul isi va pierde treptat din farmecul de odinioara, ajungand chiar intr-o stare avansata de degradare, in urma cutremurului din anul 1838. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cladirea a intrat in posesia lui Lambru Vasilescu, fiind ulterior renovata si transformata in hotel. Treptat, rolul traditional de han, ce implica anumite conotatii de popas sau haiducesti, a fost lasat in umbra, cladirea devenind un adevarat centru monden, ce gazduia diverse spectaole si baluri organizate pentru inalta societate. De asemenea, numele hanului a ramas inscris in paginile istoriei, aici fiind purtate tratative pentru incheierea pacii dupa razboiul ruso – turc din anul 1812 si au fost purtate discutii referitoare la intrarea Romaniei in primul razboi mondial.

Ultimele lucrari de renovare au fost desfasurate la inceputul anilor 1990, cladirea pastrandu-si pana in prezent aspectul brancovenesc, definit prin arcadele mari, ornamentele de lemn si terasele ce inconjoara curtea interioara. In prezent, Hanul Manuc gazduieste un restaurant traditional romanesc, decorat cu numeroase ornamente rustice, iar in interiorul curtii sale se gaseste si o terasa linistita, perfecta pentru iesirile din timpul verii.

Alte locatii asemanatoare cu Hanul Manuc din Bucuresti sunt si Hanul cu Tei si Hanul Garboveni, localizate tot in centrul istoric sau Hanul Berarilor, localizat intre Piata Constitutiei si Curtea de Apel Bucuresti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Florica
    2012-05-24
    23:56:07

    Mediocru!!!!!!!!!!!! Nici mancarea, nici atmosfera sau servirea nu pot recomanda acest resturant.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>