Hanul Vechi de Posta – Pancota

han de posta obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Hanul Vechi de Posta

Hanul Vechi de Posta din Pancota este cladirea fostei inchisori domeniale, actual monument istoric, situat pe strada Tudor Vladimirescu nr. 69 din orasul Pancota, judetul Arad, Crisana, fiind localizat in zona centrala a judetului, ce face legatura intre Campia Aradului si Muntii Zarandului, amplasat la aproximativ 37 km de orasul Arad si 19,9 km de Cetatea Ineului.

Album foto Hanul Vechi de Posta – Pancota

Harta zonala Hanul Vechi de Posta – Pancota

Descriere Hanul Vechi de Posta – Pancota

Hanul Vechi de Posta din Pancota a fost construit pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, mai exact anul 1780, data gravata pe unul dintre peretii cladirii si descoperita in urma unor lucrari de restaurare. Cladirea a fost ridicata din ordinul reginei Maria Tereza, cu scopurile de inchisoare domeniala si incaperi destinate administratiei fiscal, fapt mentionat in unicul document pastrat, un proces verbal de predare a domeniului catre baronul Iozsef Dietrich din anul 1882.

In perioada aceea Hanul Vechi de Posta era cunoscut si sub numele de Inchisoarea Zarandului, o parte din cladire si subsolul era destinat inchisorii domeniale, iar ulterior in urma unor lucrari de restaurare s-a descoperit un tunel subteran bine consolidate cu zidarie de caramida arsa, ce facea legatura intre inchisoare si cladirea aflata pe partea opusa a acesteia, unde locuiau oficialitatile care se ocupau de administrare si paza.

De-a lungul anilor, cladirea a servit ca sediu al unor institutii locale, precum statie de postalion, han si posta. Statia pentru postalioane a existat pana in anul 1890, iar posta si telefoanele au functionat pana in anul 1943, de aici si denumirea de Hanul Vechi de Posta.

Intre anii 1970 si 1980, cladirea a apartinut Oficiului Judetean de Turism, iar in anul 1989, inainte de Revolutia Romana, in deosebita cladire s-a mutat Coorporativa Mestesugareasca, creend din incaperile cladirii crama de vinuri si deposit de marfuri.

Din anul 2013, dupa un consolidarea si restaurarea intregii cladiri, s-a mutat in acest imobil Consiliul local al Orasului Pancota, devenind sediul Primariei Orasului Pancota.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Castelul Sira – Galsa, Cetatea Siria, Manastirea Feredeu, Castelul Dietrich – Sukowsky, Cetatea Turceasca, Manastirea Romanica Vladimirescu, Castelul Solymosy, Cetatea Agrisu Mare, Muzeul Viei si Vinului, Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn, Muzeul Orasenesc Lipova, Rezervatia Naturala Dealul Mocrea, Fortareata Taut si Rezervatia Naturala Poiana cu Narcise.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>