Herghelia Lucina – Bucovina

echitatie herghelia lucina herghelie herghelii obiective turistice diverse

 

Herghelia Lucina

Herghelia Lucina, una dintre cele doua herghelii din judetul Suceava, gazduieste numerosi cai de rasa. A doua herghelie din zona este Herghelia Radauti. Herghelia Lucina este situata in catunul Lucina din comuna Moldova-Sulita. Aceasta este specializata in rasa de cai hutuli.

Album foto Herghelia Lucina – Bucovina

Harta zonala Herghelia Lucina – Bucovina

Descriere Herghelia Lucina – Bucovina

Istoria hergheliei incepe in anul 1788 cand Comandamentul de Remonta al Armatei Austro-Ungare a luat in custodie terenul din catunul Lucina, spre a realiza o sectie de crestere a cailor. Zona a fost mai tarziu arondata Hergheliei Radauti.

In 1856, sectia de la Lucina a primit statutul de herghelie a armatei austriece. La acea vreme aici se aflau doar doi armasari pepinieri si 5 iepe de reproductie. Herghelia a fost organizata sub instructiunile colonelului austriac Martin von Herman. Aceasta a fost parasita de armata in anul 1872.

In 1877 a fost realizata in vechiul amplasament o herghelie civila. Aici au fost adusi primii cai hutuli din proprietatea austriecilor.

Odata cu Unirea Bucovinei cu Romaniei din 1918, statul roman a reinfiintat herghelia din Radauti. Dupa razboi, austriecii au scos la licitatie in anul 1919 caii din rasa hutul, acestia fiind cumparati de tari ca Cehoslovacia, Polonia si Romania. Au fost cumparate 26 de iepe si 3 armasari din rasa hutula pentru a popula fosta herghelie. Pe baza acestor achizitii, statul roman a putut reface efectivul de la Lucina, care a redevenit sectie a Herghelia Radauti.

In 1943, sectia de crestere a cailor de la Lucina s-a relansat ca si herghelie, aici fiind crescuti numerosi cai hutuli. Atunci existau pe acest teritoriu 60 de iepe si 5 armasari pepinieri. Herghelia Lucina s-a remarcat in anii urmatori, avand o perioada propice in anii 1970-1990.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. niky
  2011-03-04
  20:21:06

  Herghelia Lucina este un loc unde se pot vedea multe lucruri frumoase,precum caii hutuli,poneii,oamenii hutani,floarea de colt,mesteacanul pitic.
  Un lucru important acolo este faptul ca acolo gasesti cazare si masa la Motelul Lucina si la pret nu este scump deloc.Cine nu a stiut dar a auzit sa cunoasca faptul ca povestea cu MARIA TEREZA si calul la Herghelia Lucina s-a intimplat si pinii care sunt in centrul hergheliei au fost plantati pe vremea ei.
  Eu va dau un sfat mergeti si vizitati acele locuri ori vara,ori iarna este la fel de frumos si oamenii sunt foarte primitori...

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>