Herghelia Radauti – Bucovina

echitatie herghelia radauti herghelie herghelii obiective turistice diverse radauti

 

 

Herghelia Radauti

Herghelia Radauti, una din cele doua herghelii din judetul Suceava gazduieste numerosi cai de rasa. Cea de-a doua herghelie este cunoscuta sub numele de Herghelia Lucina.

Album foto Herghelia Radauti – Bucovina

Harta zonala Herghelia Radauti – Bucovina

Descriere Herghelia Radauti – Bucovina

In 1789 a fost realizata in Orasul Vascauti o herghelie de cai de rasa, pentru a asigura armatei un numar mare de cai la o calitate superioara. In data de 1 mai 1792 herghezia a fost mutata Orasul Radauti, in apropiere de Manastirea Bogdana, concesionand de la aceasta terenurile. La inceput, aceasta se desfasura pe distanta de 9.810 ha, dispunand de 1.400 de exemplare de cai.

Pana in 1818, ingrijitorii cresteau caii in semisalbaticie in scopul reducerii costurilor. De atunci s-a hotarat aplicarea unor principii zootehnice si armonizarea activitatii hergheliei. La acel moment herghelia prezenta 16 sectii, cei dintai armasari fiind doi armasari de origine araba, doi turcesti, unul transilvanean si unul Barbarino.

Treptat, numarul speciilor a crescut, iar in 1826 au fost transportanti aici cai din rasele Gidran Arab si Siglavy. La sfarsitul anului 1856, numarul cailor a ajuns la 1.132.

Dupa inceperea primului razboi mondial, herghelia a fost evacuata. Odata cu Unirea Bucovinei cu Romaniei din 1918, statul roman a reinfiintat herghelia din Radauti, pe care a improprietarit-o cu 3.253 ha, din care 721 ha teren arabil, 529 ha fanete, 1.249 ha pasune, 464 ha de padure si 221 ha cu cladiri.

In anul 1922 a fost adusa Herghelia de cai din rasa Gidran Arab de la Sambata de Jos (din judetul Fagaras), iar caii erau trecuti la scoala de dresaj de la Radauti la varsta de 3-3,5 ani.

Intre anii 1964 si 1965, herghelia a fost mutata in Radauti, alaturi de un pavilion administrativ, grajduri, sala mare. Terenul hipodromului a fost imprejmuit.

Astazi, Herghelia de la Radauti se desfasoara pe 610 ha si prezinta 294 cai, dintre care: 9 armasari pepinieri, 56 de armasari de monta, 45 de iepe-mama si 128 de alte categorii (tineret, sport, agrement). Caii de la Herghelia Radauti apartin rasei Shagya Arab, cu cele opt linii din cadrul rasei: Dahoman, El-Sbaa, Gazel, Hadban, Koheilan, Mersuch, Shagya, Siglavy-Bogdady.

Herghelia de la Radauti este impartita in trei sectii, sectia din Radauti – cu 43 de cai, aici realizandu-se dresajul tineretului cabalin in varsta de 3 ani. Sectia dispune de hipodrom si manej acoperit pentru antrenamentul cailor, sectia din Mitoc, si sectia din Brodina.

Herghelia organizeaza cursuri de calarie pentru incepatori si avansati, plimbari cu sania si docarul, iar o data pe an organizeaza un concurs hipic care cuprinde probe de galop, obstacole, tractiune si frumusete.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. DAN
  2019-04-24
  19:13:51

  romania
  rasa shagya arab de la radauti cu toate liniile sale trebuie mentinuta fiind o comoara genetica nationala cabalina
  alaturi de pur sangele arab -mangalia
  lipitan-sambata de jos
  cislau - pur sange englez
  jegalia-cal de sport romanesc plus toate hergheliile si depozitele de armasari

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>