Insula Popina – Dobrogea

atractii naturale insula insula pe dunare insule rezervatii naturale

 

Insula Popina

In nordul Lacului Razim se gaseste Insula Popina. Aceasta are o inaltime de 47 metri, ocupand suprafata de 98 de hectare. Insula ofera o priveliste de ansamblu asupra Lacului Razim.

Album foto Insula Popina

Harta zonala Insula Popina – Dobrogea

Descriere Insula Popina

Insula a fost mentionata pentru prima data intr-o scrirea a lui Ptolemeu. Insula Eucon, cum era denumita in scriere, ar fi servit drept spatiu pentru o lupta a romanilor cu geto-dacii, in golful Helmyra. In perioada aceea, insula era o laguna ce apartinea teritoriului lagunar Razim.

Insula Popina a servit drept rezervatie naturala in perioada 1948-1994. In apropierea insulei s-au planuit numeroase proiecte ecologice. Tehnic, insula este alcatuita din calcare mezozoice triasice si partial este acoperita de loess.

In partea de nord se afla cateva izvoare termale. Acestea inca nu au fost studiate, dar ofera insulei un caracter ce merita studiat in amanunt.

Se fac remarcate aici numeroase specii de plante, ce pot fi gasite in stepa din zona Dobrogei. Datorita vegetatiei, si fauna este abundenta. Numeroase reptile, insecte si pasari isi duc traiul aici. Pot fi gasite specii precum stufaris, rogozuri, plante acvatice, nuferi.

Insula este un loc esential pentru pasari, reprezentand un loc de popas pentru acestea. Specii precum privighetoarea roscata, presura cap negru, ciocarlia de Baragan, califarul alb si califarul rosu.

Fauna nu este reprezentata doar de pasari. Diverse specii de nevertebrate populeaza insula. Printre acestea se numara Vaduva Neagra si miriapodul gigant Scolopendra cingulata.

In zona Dobrogei sunt numeroase obiective ce merita vizitate, cum ar fi Canaralele de Harsova, Lacul Techirghiol sau Cetatea Dinogetia.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. anuta
  2012-01-11
  21:22:16

  eu ma numesc anuta si sunt din plopu insula popina este cea mai frumoasa si bunicul meu stie unde se afla aceste izvoare

   
 2. ana
  2012-01-11
  21:18:56

  eu am fost pe insula popina si este un loc foarte frumos daca aveti ocazia vizitatio no sa va para rau

   
 3. Rodica
  2011-05-17
  20:40:20

  Eu sunt din Sarinasuf dar cu toate astea nu am ajuns niciodata pe insula cu toate ca mi-am dorit atit de mult . Mi-ar fi placut sa vad ,aici macar , poze .

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>