Insula Simian – Drobeta Turnu Severin

dunare insula insula pe dunare insule

 

Insula Simian

Insula Simian, aflata in proximitatea Muzeului Regiunii Portilor de Fier, este situata la limita senalului navigabil, in sectorul romanesc. Pe Insula Simian, sau Ostrovul Simian cum mai este numita, au fost mutate cetatea si moscheea de pe Insula Ada-Kaleh, inainte de scufundarea acesteia odata cu umplerea lacului de acumulare Portile de Fier.

Album foto Insula Simian

Harta zonala Insula Simian – Drobeta Turnu Severin

Descriere Insula Simian

Inca din anii ’40 ai secolului trecut au fost facute numeroase cercetari ce au aratat ca Insula Simian a fost locuita inca din Neolitic si Epoca Bronzului. De asemenea, au fost gasite marturii de civilizatii geto-dacice si romane.

In anul 1788 s-a generalizat denumirea Ada-Kaleh si a devenit oficiala in anul 1878. Insula Ada-Kaleh a fost condusa de-a lungul timpului de turci si austrieci. Cele dintai fortificatii au fost realizate de Iancu de Hunedoara, in scopul stavilirii puhoiul turcesc. Insula a parte de multe momente neplacute din cauza pozitiei strategice, fiind in permanenta sub stapanirea turca sau austriaca. In perioada 1718-1739 s-a realizat cetatea de tip Vauban, reprezentata sub forma de stea. La mijlocul secolului al XX lea, majoritatea populatiei era de origine turca.

Cladirile de locuit au fost construite cu caramida scoasa din zidurile cetatii, iar o parte din acestea au fost ridicate chiar deasupra cazematelor. Intrepatrunderea arhitecturii civile cu cea militara, invadarea insulei si a fortificatiilor de catre o vegetatie cu caracter submediteranean au creat elemente pitoresti care, alaturi de valoarea monumentelor si a produselor traditionale turcesti, au contribuit la faima asezarii. O data cu construirea sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I s-a pus problema conservarii cetatii si mutarii acesteia pe Insula Simian. Drept urmare, intre 1966-1968 au fost facute cercetari arheologice in insula Ada-Kaleh si au fost marcate principalele elemente arhitectonice, care sa ajute la refacerea monumentului la noua lui destinatie. Astfel in Insula Simian, a fost refacuta o parte din cetatea propriu zisa, au fost stramutate unele monumente funerare din cimitirul vechi al Ada-Kaleh-ului precum si mormantul lui Mischin Baba.

Climatul bland submediteranean a favorizat existenta in Insula Simian a unor specii de plante, pe care, in urma cu peste trei decenii, le regaseam pe Insula Ada-Kaleh. In ansamblu, Insula Simian poate fi considerata o “gradina botanica” in miniatura, daruita de natura. Insula Simian, cu tot patrimoniul ei unic in Europa, ramane o taina atat pentru comunitatea locala, dar si pentru turisti, din cauza lipsei mijloacelor de transport. Insula Simian poate fi accesata doar pe apa, fiind necesar transportul nautic.

Muzeul Regiunii Portilor de Fier este institutia care, din a doua jumatate a acestui an, va facilita accesul pe Insula Simian, asigurand transportul turistilor si al comunitatii locale spre acest „muzeu in aer liber”. Aceasta „deschidere” spre patrimoniul peisagistic si istoric al Insulei Simian a fost posibila prin proiectul „Dunarea-coridor european”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania-Serbia 2005.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>