Lacul Albastru – Baia Sprie

lacuri lacuri din maramures obiective turistice judetul maramures

 

Lacul Albastru

Situat la o altitudine de 565 de metri, se afla un obiectiv natural format in urma prabusirii galeriei de mina din zona Baia Sprie. Lacul Albastru s-a format prin acumularea apei de ploaie in aceasta galerie daramata in anul 1920, pe versantul sud-vestic din Dealul Minei si se intinde pe o suprafata de aproximativ 0,5 hectare.

Album foto Lacul Albastru

Harta zonala Lacul Albastru – Baia Sprie

Descriere Lacul Albastru

De la un capat la altul al lacului s-au masurat aproximativ 40-50 de metri, insa adancimea nu este una impresionanta, avand cam 4 metri. Afirmatiile stiintifice sunt diferite de cele din popor, localnicii din zona sustinand ca aceste galerii se intind in subteran si pe o distanta mult mai mare fata de cea care este vizibila. Legendele spun ca lacul s-ar intinde chiar pana la Marea Neagra. Conform acestora deschiderea de apa a lacului acopera doar o mica parte din intreaga intindere a galeriilor. Daca aceste legende sunt adevarate, exista pericolul ca orasul Baia Sprie sa fie distrus in urma inundatiilor provocate de apa din tunelele subterane.

Lacul reprezinta un principal punct de interes datorita faptului ca apa isi schimba constant culoarea. Culoarea lacului este de un verde puternic ce prezinta accente albastre, datorita sulfurilor care au fost descoperite aici. Insa, in momentul in care mai multe persoane inoata, culoarea apei se schimba.

In urma cercetarilor realizate pe acest lac s-a descoperit si acid sulfuric in stare libera, insa concentratia este indeajuns de mica pentru a se putea inota. A fost apreciat caracterul natural al obiectivului. Desi a fost realizat de om, acesta nu a mai primit apoi vreo imbunatatire, pastrandu-si astfel caracterul pitoresc. Pensiunile din zona ofera cazare pentru turistii care doresc sa petreaca mai mult timp in mijlocul naturii. Acestea sunt amenajate in stil rustic si traditional, gazdele de aici fiind adevarate maestre in arta olaritului.

In jurul lacului se contureaza o zona impodobita de conifere, completand peisajul feeric de aici. In prezent, lacul se alimenteaza prin vechea galerie subterana.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. anonim
  2012-07-02
  09:00:06

  se ajunge la lacul albastru astfel:
  in baia sprie mai sus de blocuri (spre suior) este o biserica mare, biserica catolica..putin mai sus de biserica este o statie si langa statie o strada. Daca urcati pe strada dupa un timp apar deja semne care va ajuta sa gasiti lacul! Sper ca v-am ajutat!

   
 2. Calin
  2011-07-13
  11:42:22

  Incantatoare descriere. Ca de obicei, lipseste un detaliu esential: cum se ajunge??

   
 3. Rosu Mircea
  2010-06-18
  05:00:15

  Lacul Albastru ,sa fie oare singurul lac din Maramures!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>