Lacul Cincis – Muntii Poiana Rusca

lac de acumulare lacuri lacuri din transilvania muntii poiana rusca obiective turistice judetul hunedoara

 

Lacul Cincis

Lacul de acumulare Cincis se gaseste in Muntii Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti an de an. Cand nivelul apelor este scazut, in coada barajului se mai vad inca ruinele fostei biserici a satului Cincis, atestata documentar inca din 1360, biserica ce a fost inghitita de ape. Satul ce dateaza inca din anul 1300, a fost stramutat in 1962, cand apele Lacului Cincis au acoperit vechea vatra, sat in care se gasea si o biserica, monument istoric ce data din anul 1448. Se spune ca numele acestui sat se trage de la cei ‘cinci insi’ care au intemeiat asezarea, facandu-si aici cinci case. Se mai spune ca cei cinci intemeietori (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji, care l-au salvat pe imparatul lor din prinsoarea turcilor, intr-o lupta data la locul numit astazi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca rasplata plaiul Cincis.

Album foto Lacul Cincis

Harta zonala Lacul Cincis – Muntii Poiana Rusca

Descriere Lacul Cincis

Lacul Cincis este o amenajare artificiala cu suprafata de 867 ha. Intreaga zona este de  un pitoresc deosebit si atrage multi turisti. Pe malurile lui, au aparut numeroase cabane si hoteluri particulare existand conditii de cazare si distractie pentru dorinta fiecaruia. Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, mai ales pe perioada verii, Lacul Cincis ascunde insa si numeroase legende si povesti spuse de localnici cu patima, in caz ca veti intra in vorba cu ei. Misterios, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil. Fie ca vrei sa te scalzi si sa te bronzezi, fie ca vrei sa pescuiesti sau pur si simplu sa lenevesti in natura, Lacul Cincis este un loc ideal. In apropierea lacului se afla Orasul Teliuc si Satul Cincis-Cerna. Drumul de acces spre lac porneste din Hunedoara si inconjoara aproape tot lacul.
In zona actualului lac de acumulare a existat (pana in 1954) o valoroasa biserica, monument deosebit de important pentru arta medievala romaneasca. Construita in sec. XV, ea prezenta un plan dreptunghiular, cu absida decrosata poligonala, cu unghi in ax. In coada lacului sunt ruinele celorlalte doua biserici pangarite de constructia lacului. Cand apele lacului se retrag, se poate ajunge la ruinele bisericii ortodoxe, iar la un kilometru de ea, pe acelasi mal, e biserica romano-catolica din Baia Craiului, singura ramasa pana in zilele noastre cu zidurile intregi. Faptul ca apele lacului de acumulare au inghitit satul Cincis, doua biserici – dintre care una atestata documentar inca din 1360 – si cimitirele asezamantului au dat nastere unor legende despre furia spiritelor celor morti care bantuie locul. Aceste istorioare spuse de localnici au facut ca Lacul Cincis sa capete si supranumele de “Lacul blestemat“. 
Per total, in 1962, patru biserici au fost distruse, dintre care doua in totalitate si inghitite de apa si doua distruse partial, ruinele lor insa se vad si in ziua de azi, doua sate si patru catune din Valea Cernei, si anume: Cincis, Cerna, Valea Plostii, Baia lui Crai (Paroasa), Moara Ungurului si Ciuleni au fost inundate dupa ce au fost stramutate pe Dealul Iuba, cu mortii din cimintire si cu viii ce locuiau acolo, peste 800 de oameni s-au retras din calea apelor.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Dragos
  2013-05-19
  11:39:16

  Buna ziua tuturor,am fost si eu in acest weekend , 2 zile in huneodara la Lacul Cincis.Intradevar minunat , un peisaj demn de pictura,un aer atat de proaspat si curat si lacul atat de frumos amenajat, mi-a facut deosebita placere sa cunosc o astfel de zona.Cazarea nu e o problema,sunt multe vile private si pensiuni in zona cu preturi foarte bune si oameni cumsecade.Recomand tuturor.

   
 2. maria, arad
  2012-11-01
  12:12:50

  Am fost in weekendul trecut la Lacul Cincis. Zona este deosebita, iar acum, imbracata in culorile toamnei, as spune de poveste. Am fost cazati la Pensiunea Belvedere si am avut o camera cu vedere la lac. Privelistea a fost nemaipomenita. Pensiunea este noua si moderna, iar personalul foarte amabil si saritor. Este o oaza de liniste si confort.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>