Lacul Lala Mare – Muntii Rodnei

lac glaciar lacuri lacuri din maramures muntii rodnei

 

Lacul Lala Mare

Muntii Rodnei gazduiesc sub Varful Ineu, la altitudinea de 1825 metri lacul glaciar Lala Mare, lac ce face parte din Rezervatia Naturala Ineu – Lala. Intinzandu-se pe o suprafata de 5637,5 m², Lacul Lala Mare a fost declarat cel mai extins lac glaciar de pe teritoriul Muntilor Rodnei.

Album foto Lacul Lala Mare

Harta zonala Lacul Lala Mare – Muntii Rodnei

Descriere Lacul Lala Mare

Accesul spre lac se face destul de greu, soselele care conduc spre acesta fiind inca in constructie. Se poate ajunge aici plecand din Bucovina, pe drumul care este cale de legatura cu Maramures. Langa Raul Bistrita se poate observa drumul forestier de aproximativ 6 kilometri, care poate fi accesat cu masina. Dupa ce este parcurs acest drum, urmeaza un traseu proiectat special pentru mersul pe jos. Prima parte a traselui are o accesibilitate de nivel scazut, urcand lin spre varful muntelui. Insa, treptat, acesta se ingreuneaza si rezistenta turistilor este pusa la incercare. Principalele elemente care cresc dificultatea drumului sunt stancile si jnepenisul printre care se strecoara cursul lin al apei care porneste din lacul glaciar, la o altitudine de 1815 metri.

Dupa doua ore de mers prin acest peisaj de vis, se ajunge la Lacul Lala Mare, iar cei care sunt dispusi sa urce mai mult, pot ajunge la Lacul Lala Mica.  Acesta din urma a primit o denumire potrivita caracterului sau, lacul avand adancimea de numai jumatate de metru.

Ca si fauna, Lacul Lala Mare gazduieste specii de pastrav, iar din punct de vedere al florei poate fi intalnita aici o planta rara, rododendronul. Desi continuarea traseului este mai dificila, numerosi turisti aleg sa parcurga mai departe drumul spre Varful Ineu, aflat la aproximativ 2300 de metri deasupra nivelului marii. Frumusetea peisajului, starea de liniste si relaxare din varful muntelui compenseaza cu lipsa cabanelor si cu drumul care poate fi parcurs doar la pas, accesul cu masina nefiind permis.

In apropiere de lac se afla Orasul Borsa, care se mandreste cu Biserica Borsa, de o frumusete deosebita, data de picturile si decoratiile murale unice in Maramures.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>