Lacul Techirghiol – Dobrogea

lac salin lacuri lacuri din dobrogea namol sapropelic obiective turistice judetul constanta techirghiol

 

Lacul Techirghiol

Lacul Techirghiol este cel mai intins lac salin de la noi din tara, fiind situat pe tarmul Marii Negre, intre localitatea Techirghiol si statiunile Eforie Nord si Eforie Sud. Lacul este un liman fluvio-marin, temperatura medie a apei este in general apropiata de cea a aerului, iar datorita mineralizarii ridicate, temperatura apei poate scadea sub 0°C fara sa inghete. Lacul Techirghiol are o suprafata de 10,68 km², o adancime maxima de 9 metri, fiind separat de mare printr-un cordon de nisip. Prin aportul mic de apa dulce, apa lacului si-a marit concentratia de saruri, la circa 90 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de namol cu calitati terapeutice cunoscute in intreaga tara.

Album Foto Lacul Techirghiol

Harta zonala Lacul Techirghiol

Descriere Lacul Techirghiol
Cu toate ca in ultima perioada apa lacului sufera un proces de indulcire din cauza irigatiilor terenurilor din zona dar si a viiturilor recente, Lacul Techirghiol ramane cel mai intins lac salin din tara noastra cu o concentratia salina in jur de 90g/l. Imprejurimile lacului au o infatisare salbatica, placuta la vedere, palcuri de copaci strabatute de carari prafuite, stufaris des si bolovani ce ies din apa in jurul malului.

Namolul sapropelic de Techirghiol, negru ca taciunele, este compus din elemente organice de origine animala amestecate cu substante minerale ce constituie principalul element in tratamentul multiplelor afectiuni, proprietatile terapeutice ale namolului fiind recunoscute in intreaga tara.

La ora actuala formeaza in prezent o rezervatie faunistica (unde traiesc peste 120  de specii de vietati, multe dintre ele raritati). Printre speciile rare de aici mentionam relictele Rivuloga muruspulex (amfipod), Pseudamnicola codreani (gasteropod), Gasterosteus aceleatus crenobiontus (forma endemica a ghidrinului), Pelobates syriacus balcanicus (batracian), Oxyura leucocephala (specie rara de pasare).

Legenda locului spune ca beneficiile namolului au fost descoperite de un batran olog si orb, pe nume Techir, care calatorea pe un magar. Acesta ar fi ajuns, din greseala, in malul lacului care ii poarta azi numele. Ore in sir s-a chinuit batranul sa iasa din noroiul mirositor, iar cand a reusit sa scape, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge o geana de lumina, iar picioarele sale, pana atunci neputincioase, incepusera sa il asculte. Cat despre tovarasul sau de calatorie, plagile ii disparusera complet.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>