Lacul Zanoaga – Muntii Retezat

lac glaciar lacuri lacuri din transilvania muntii retezat parcul national retezat

 

Lacul Zanoaga

Parcul National Retezat din Muntii Retezat se mandreste cu cel mai adanc lac glaciar de pe teritoriul tarii, Lacul Zanoaga. Lacul atinge adancimea de 29 de metri, fiind format intr-un circ glaciar.

Album foto Lacul Zanoaga – Muntii Retezat

Harta zonala Lacul Zanoaga – Muntii Retezat


Descriere Lacul Zanoaga – Muntii Retezat

Lacul Zanoaga se afla in caldarea glaciara a Judeului, fiind situat pe versantul din partea de sud al Muntelui Sesele. Se afla la altitudinea de 2010 metri, avand lungimea maxima de 360 metri si latimea maxima de 260 metri. Lacul Zanoaga se intinde pe suprafata de 6 hectare, volumul apei atingand 693000 m3.

La mijlocul intinderii de apa este cel mai adanc punct, avand 29 metri. Alimentarea lacului se face de la cele sase paraie din imprejurimi, apele revarsadu-se din toate directiile, mai putin in partea sudica, unde deverseaza paraul Zanoaga.

Pescuitul poate fi practicat aici in perioada 1 mai-14 septembie, lacul fiind populat cu pastravi indigen si puieti de coregon.

Accesul la Lacul Zanoaga se poate face prin doua cai: pornind de la Gura Zlata, trecand Cioaca Aradesului si saua Lacului Zanoaga, sau, pe cea de-a doua cale, care pleaca din Gura Apei, ajungand la Varful Zlata, apoi spre Saua Iancului. Acest traseu se realizeaza in aproximativ 4 ore. Plecand de la Lacul Bucura, alegand drumul prin Poarta Bucurii, se ajunge la Lacul Zanoaga in 3 ore.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>