Localitatea Chilia Veche – Delta Dunarii

delta dunarii localitati localitati turistice obiective turistice judetul tulcea

 

Chilia Veche

Localitatea Chilia Veche este amplasata in partea de nord a judetului Tulcea, pe grindul Chilia, o fasie de pamant in sudul platformei continentale Buceacului, pe malul drept al Bratului Chilia. Chilia Veche se invecineaza la sud cu Localitatea Crisan si Localitatea Maliuc, la sud si S-V cu Localitatea Pardina, la est cu Localitatea C.A. Rosetti iar in nord cu Bratul Chilia. Accesul in Chilia Veche se poate realiza pe cale maritima – Bratul Chilia si pe cale rutiera – DC 1 apoi se trece cu bacul.

Album foto Localitatea Chilia Veche

Harta zonala Localitatea Chilia Veche – Dobrogea

Descriere Localitatea Chilia Veche

Localitatea Chilia Veche are o vechime neprecizata deoarece nu exista documente care sa ateste exact data nasterii sale. Aici, cu circa 2500 de ani in urma, negustorii greci isi aveau comunitatea lor numita dupa unii Achilea, dupa altii Licostomo. Vechea cetate de margine de tara – Chilia – a avut in trecutul indepartat o viata infloritoare. Denumirea de Licostomo (gura lupului) se pare ca vine de la locul unde Canalul Tataru se uneste cu Bratul Chilia. Intrarea pe acest canal in port era destul de dificila pentru negustorii greci si corabiile lor. Romanii au botezat-o Achilea, semn ca era o asezare destul de mare, iar pe vremea ocupatiei turcesti, localitatea purta denumirea de ESKIL-KALE.

Ca urmare a cercetarilor arheologice intreprinse aici, s-a concluzionat ca Selesce a reprezentat vatra veche a acestei localitati. Urmele care se observa vorbesc despre existenta pe aceste meleaguri a unei cetati genoveze. Se observa doar santurile de aparare a cetatii si intrarea de la bifurcatia canalului ChiliaBatag si Tataru. Fiind construita probabil din ceamur, urme ale cetatii nu se mai pastreaza datorita fenomenelor naturii. Ca cetatea genoveza a existat vorbesc si documentele din perioada de domnie a lui Dobratici (sec. al XIV-lea) si luptele acestuia cu genovezii. Aici, in Chilia Veche ii intalnim pe genovezi in anul 1359, stapanind cu garnizoanele lor, interzicand venetienilor sa participe la comertul cu grane. Puterea comerciala deosebita de care dispune asezarea in sec al XIII-lea si in al XIV-lea ii permitea sa emita moneda proprie, cunoscuta sub numele de „asperi Conii argenti et spendibibes de Chilia” – asperi de argint de Chilia, buni si cu putere de circulatie. In a doua jumatate a sec. al XIV-lea Mergand pana in zilele noatre, mai exact in anul 2002 localitatea Chilia Veche avea 3600 locuitori (romani, rusi lipoveni, haholi), iar in prezent in localitate se pune accent pe dezvoltarea potentialului turistic, a numeroaselor drumetii pe care turistii le pot face pe aceste locuri pentru a descoperii frumusetile naturale ale Deltei reprezentat aici de fauna si flora specifica, cu valoare de unicat in unele cazuri

Principalele obiective turistice ale Localitatii Chilia Veche sunt reprezentate aici de:
Biserica Ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavrila a fost construita in anul 1854, cu permisiunea Imperiului Otoman care stapanea la acea vreme gurile Dunarii si care a acceptat cererea locuitorilor care nu puteau merge in localitatea Chilia Noua, de peste Dunare, atunci cand fluviul era inghetat. Membrii comunitatii au ridicat atunci biserica de rit ortodox cu forte proprii, carand de peste Dunare nisip si piatra. Inaltimea lacasului de cult atinge 52 m, fapt ce face ca aceasta biserica sa fie considerata a doua biserica ca inaltime din tara dupa Biserica Neagra din Brasov. Biserica Lipoveneasca cu icoane foarte vechi. In apropierea Lacurile: Matita, Babina, Merhei, Rezervatia Naturala Rosca Buhaiova unde pot fi intalniti si admirati pelicanii din cea mai mare colonie din Europa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>