Localitatea Sambata de Sus

localitati localitati turistice muntii fagaras obiective turistice judetul brasov

 

Sambata de Sus

Localitatea Sambata de Sus este situata in depresiunea Fagaras, in judetul Brasov. Din punct de vedere al drumului, este un loc extrem de accesibil. Sambata de Sus apare mentionata documentar incepand cu anul 1437.

Album foto Sambata de Sus

Harta zonala Sambata de Sus

Descriere Sambata de Sus

Odata ajunsi in Sambata de Sus, nu aveti cum sa stati pe loc. Sunt cateva locuri de pelerinaj cunoscute si cautate in mod constant de curiosii care sunt pasionati de frumusetea tarii si constructiile specifice zonei.
O cladirile istorica reprezentativa pentru localitatea Sambata de Sus este Manastirea Brancoveanu, manastire cu dublu hram, Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii, cunoscuta pelerinilor care cauta un loc de reculegere sufleteasca si relaxare. In apropierea manastirii este unul din cele mai renumite locuri de reculegere duhovniceasca, si anume Izvorul Parintelui Arsenie Boca. Asezamantul monahal Manastirea Brancoveanu este construit in stil brancovenesc, istoria acestuia incepand in urma cu nu mai bine de patru secole, avand ca prim ctitor pe domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu. Acesta a dat viata zonei cunoscute ca Sambata de Sus, zona ce a a fost centru al domeniului brancovenesc, avand in componenta sa si mosiile Sambata de Jos si Poiana Marului. Astfel, aici au fost realizate numeroase cladiri, precum o fabrica de coniac, cateva gradini, doua mori, care completeaza peisajul.

In partea apuseana a localtatii se afla Biserica Apuseana Teodor Tironcea, cea mai veche ctitorie a brancovenilor, care a fost costruita in stil brancovenesc iar picturile in stil bizantin.

La o distanta de 10 km de manastire se gaseste unul din principalele puncte de atractie de aici, Palatul Brancovenesc, construit in secolul XVIII. Este o cladire impresionanta, care din pacate si-a pierdut farmecul vremii de alta data, insa aduce aminte de palatele boierilor din trecut prin structura asemanatoare Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia si Palatului Brancovenesc de la Potlogi.

Indrumatorul spiritual al romanilor, Staretul Manastirii Sambata de Sus, Arsenie Boca a ales zona Sambata pentru a-si duce traiul modest, in credinta si liniste. Astfel, pornind de la Sambata de Sus se poate ajunge la Cabana Valea Sambetei si de aici la  Chilia Parintelui Arsenie Boca.

Economia localitatii este destul de modesta, locuitorii ocupandu-se de agricultura, cultivarea plantelor si cresterea animalelor. In localitatile apropiate, precum Fagaras si Victoria, localnicii au posibilitatea sa lucreze in diverse instituii, desi chiar si in Sambata de Sus exista un numar mic de firme de comert.

Situata la poalele Fagarasilor, aproape de marginea padurii, localitatea Sambata de Sus este locul ideal pentru evadarea din cotidian, pentru liniste si relaxare. Acest micut colt de rai este calduros recomandat; de la primii pasi spre biserica, palat sau manastire, prin peisajele de vis, calatorul este cuprins de pace sufleteasca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>