Manastirea Afteia

biserica biserici lacas de cult lacase de cult monument istoric obiectiv religios obiective turistice judetul alba

 

Manastirea Afteia

Manastirea Afteia, cunoscuta si sub denumirile vechi de Plaisorul Ciorii sau Manastirea Cioara, este o manastire ortodoxa de calugarii, situata pe Valea Archisului din localitatea Margineni – Strungari, comuna Salistea, judetul Alba, Transilvania, localitate aflata la aproximativ 18 kilometri de localitatea Aurel Vlaicu si la 25 kilometri de Sebes. Accesul catre manastire se face din Orasul Sebes pe DN7/E60, dupa zece kilometri se vireaza la stanga, urmand inca alti zece kilometri spre localitatea Pianu de Sus, apoi inca cinci kilometri de drum forestier pana la poarta Manastirii Afteia.

Album foto Manastirea Afteia

Harta zonala Manastirea Afteia

Descriere Manastirea Afteia

Manastirea Afteia cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena a fost ridicata, pentru prima data, in a doua jumatate a secolului al XV-lea, dupa desfasurarea luptei de pe Campul Painii din anul 1479, cand ostile crestine au biruit turcii cotropitori. In aceea vreme, asezarea monahala avea hramul Nasterea Maicii Domnului si era cunoscuta sub numele de Sihastria din Plaisor.

De istoria manastirii este legat Sfantul Cuvios Sofronie Marturisitorul, care a luptat toata viata pentru apararea ortodoxiei in Transilvania, mai ales in perioada in care Curtea de la Viena a desfintat Mitropolia Ardealului, impunand Biserica Catolica. Acesta a inaintat numeroase memorii catre imparateasa Maria Tereza, cerand eliberarea celor inchisi pentru credinta ortodoxa.

Cel mai vechi document in care este mentionata Manastirea Afteia, atesta faptul ca Generalul Bukow, trimis de catre imparateasa Maria Tereza in Ardeal, a distrus cu tunurile toate asezamintele monahale din aceasta zona, distrugand aproximativ 200 de manastiri in anul 1778, manastiri in care era inclusa si Manastirea Afteia.

In anul 1798 a fost construita biserica de lemn din satul Cioara, fiind ridicata cu o parte din materialul recuperat de la fost Manastire Afteia, pastandu-se si in prezent urmele vechiului asezamant si din anul 1975 s-a reluat viata monahala prin ridicarea unei constructii din lemn, pe fundatie de piatra, prinsa in mortar de var, avand-ul drept ctitor pe preotul paroh Constantin Oancea. In anul 1978 intreg corpul bisericii a fost placat cu sita de brad de catre maestri din Moisei, veniti din Maramures.

Pictura din interiorul bisericii a fost realizata in anul 1981, de pictorul Nicolae Gavrilean din Suceava si uncenicii sai, iar in anul 1988 a fost construit paraclisul de vara si renovata casa din lemn de brad, compusa din trei camera si o bucatarie cu pivnita.

Intre anii 2000 si 2002, in curtea Manastirii Afteia s-a ridicat o cladire, construita cu scopul de gazduire a pelerinilor, iar in anul 2005 biserica veche de lemn a fost demolata si construita pe locul ei o biserica noua din zid, impunatoare si frumoasa, alba cu acoperis negru ce straluceste in lumina zilei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Castrul Roman Germisara, Cascada Geoagiu Bai, Biserica Ortodoxa si Rotunda din Geoagiu, Casa Memoriala Aurel Vlaicu din Bintinti, Manastirea Strungari si Cetatea Petresti.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>