Manastirea Bistrita – Neamt

lacas de cult manastirea bistrita manastiri obiective turistice judetul neamt

 

Manastirea Bistrita

Printre frumoasele si cunoscutele lacasuri de cult din judetul Neamt se numara si Manastirea Bistrita, amplasata intr-o pitoreasca zona, adapostita in sanul padurilor de conifere intinse, vesnic verzi. Lacasul se gaseste la o distanta de aproximativ 8 km de Orasul Piatra Neamt, in satul al carui nume il poarta, din Localitatea Alexandru cel Bun.

Album foto Manastirea Bistrita

Harta zonala Manastirea Bistrita – Neamt

Descriere Manastirea Bistrita

Rezistand pe aceste meleaguri mai bine de sase secole, Manastirea Bistrita, regasita in prezent pe lista celor mai importante monumente istorice din tara noastra, este un lacas de cult reprezentativ pentru toate asezarile de acest tip care au facut fata, in ciuda trecerii timpului, tuturor obstacolelor si greutatilor pe care istoria le-a pus in fata. Conform traditiei acestor locuri, se pare ca inceputurile unei vetre de credinta in aceste locuri sunt plasate undeva spre a doua jumatate a secolului al XIV-lea, in timpul domniei lui Petru I Musat. Pe locul primului lacas de cult din lemn, s-a ridicat apoi, in vremea lui Alexandru cel Bun, o biserica din zid, condusa, la fel ca si Manastirea Neamt, de Preotul Domentian. Alti domnitori care s-au succedat la conducerea Moldovei, printre care se numara si Stefan cel Mare si Petru Rares, si-au lasat si ei amprenta asupra acestui loc, ridicand aici un turn clopotnita, in anul 1498, un paraclis, in memoria Sfantului Mucenic Ioan de la Suceava si un zid de incinta care inconjoara intregul ansamblu.

Vizitand Manastirea Bistrita, turistii au ocazia de a descoperi o mica parte din valoarea istorica si arhitecturala a lacasurilor ridicate in perioada medievala. Lacasul este adapostit de ziduri inalte si masive din piatra si de turnul de la intrare, ridicate in vremea lui Petru Rares. Biserica manastirii prezinta numeroase detalii arhitecturale, fiind o opera inspirata din stilul arhitectural bizantin. In interior este adapostita o alta creatie bizantina: Icoana Sfintei Ana, considerata de credinciosi facatoare de minuni. Aceasta are o mare valoare spirituala, fiind un dar primit de domnitorul Alexandru cel Bun. Manastirea Bistrita a jucat de-a lungul timpului si rolul de necropola domneasca, aici gasindu-se mormintele lui Alexandru cel Bun si al sotiei sale, al cronicarului Grigore Ureche si al primului mitropolit al Moldovei, Iosif Musat. Pe langa obiectele de cult adapostite in lacas, mai pot fi admirate aici, in Muzeul Manastirii Bistrita, colectii intregi de icoane vechi, sculpturi, fresce, vesminte domnesti si monezi de epoca, scoase la iveala in urma cercetarilor arheologice. Dintre toate acestea, o piesa care atrage fara indoiala atentia este clopotul imens de aproape 800 kg, daruit lacasului de Stefan cel Mare, aflat la intrarea in manastire.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. nicusor
    2012-07-24
    12:08:03

    vrem sa mergem 53 de pers la manastire si vrem un numar de telefonn dela dumneavoatra ..... ca vream sa ne cazam la manasire ? intrati pe ip..meu ? sorunicusor69@yahoo.com

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>