Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul brasov sambata de sus

 

Manastirea Brancoveanu

Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus este un important lacas sfant ortodox, fiind localizata intr-o regiune pitoreasca din judetul Brasov, la poalele Muntilor Fagaras, pe valea Raului Sambata. Acest asezamant monahal de calugari construit in stil brancovenesc este unul dintre cele mai cunoscute din intreaga zona cuprinsa intre Brasov si Sibiu.

Album foto Manastirea Brancoveanu

Harta zonala Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus

Descriere Manastirea Brancoveanu

Accesul catre aceasta manastire nu este deloc complicat, intrucat mergand din Fagaras spre Sibiu, pe drumul european E68, se gasesc indicatoare care indruma vizitatorii catre Sambata de Sus, aflata la o distanta de aproximativ 20 de km de Orasul Fagaras.

Conform documentelor existente si constatarilor istorice si arheologice, s-a ajuns la concluzia ca istoria Manastirii Brancoveanu a inceput acum patru secole, in jurul anului 1654, cand teritoriul pe care se intinde in prezent Sambata de Sus a intrat sub stapanirea unui boier numit Preda Brancoveanu, care a ridicat o mica biserica din lemn pe valea raului ce strabate si in zilele noastre localitatea. Aici, intre anii 1688-1714, Constantin Brancoveanu, domnitor al Tarii Romanesti, a zidit in piatra manastirea care ii poarta si azi numele, acesta fiind considerat primul ctitor. Ridicarea lacasului are o insemnatate deosebit de ridicata,  fiind o dovada a credintei crestinilor ortodocsi din acest spatiu, intr-un context istoric delicat, cand in urma trecerii Transilvaniei sub stapanirea Imperiului Habsburgic, s-a ivit un nou pericol al catolicizarii. In timpul stapanirii austro-ungare din secolul al XVII-lea au avut loc numeroase persecutii religioase, fiind distruse foarte multe biserici si manastiri. In anul 1785 a fost partial distrusa si Manastirea Brancoveanu; chiliile au fost complet deteriorate, iar calugarilor nu le-a ramas decat sa paraseasca lacasul. In perioada care a urmat, timp de 140 de ani, mai multi credinciosi precum Mitropolitul Andrei Saguna, Episcopul Ilarie Puscariu si calugarita Maria Boros, au incercat sa refaca lacasul, insa cel caruia i se cuvin cele mai multe merite este Mitropolitul Nicolae Balan, care a reconstruit complet biserica, incepand cu anul 1926.

Unul dintre principalele elemente prin care aceasta aceasta manastire impresioneaza este tipul arhitectural brancovenesc, specific secolelor XVII si XVIII in spatiul romanesc. Se disting la Manastirea Brancoveanu mai multe caraceristici specifice acestui stil precum: masivitatea si expresivitatea constructiei, foisoarele, fatadele decorate cu coloane, balustrade si pridvorul deschis. Constructia este ridicata dupa un plan triconic si la fel ca toate celelalte manastiri ce dateaza din aceasta perioada este impartita in pridvor, altar, naos si pronaos, deasupra carora se inalta trei turnuri. Pridvorul manastirii are o pictura noua, realizata dupa scene ce apartin Vechiului Testament. Accesul din pridvor catre interiorul bisericii se realizeaza printr-o usa imensa din lemn de stejar, inconjurata de un cadru dreptungiular de piatra, sculptat in detaliu. Alaturi de icoanele din inetrior care ii reprezinta pe Maica Domnului si pe multi alti sfinti se regaseste si tabloul familiei Brancovenilor, considerati ctitorii acestui lacas. Hramul bisericii reprezinta o adevarata zi de sarbatoare, fiind serbat in ziua Adormirii Maicii Domnului.

Pe langa aceasta biserica veche medievala, in complexul monahal se mai gaseste o cladire construita relativ recent, care adaposteste o biserica noua, foarte spatioasa, o bucatarie si o sala de mese. Pe langa acestea, curtea manastirii mai adaposteste un muzeu, o biblioteca unde se gasesc carti vechi, colectii etnografice si de arta religioasa, un foisor brancovenesc si numeroase chilii unde traiesc calugarii de aici.

Pe langa manastire si tot interiorul complexului monahal, vizitatorii pot vizita o serie de alte lucruri interesante. In afara curtii manastirii, aproape de intrare, se gaseste un important centru de spiritualitate, cultura, arta si stiinta: Academia Sambata, care gazduieste si sali de conferinta si numeroase locuri de cazare. Tot in apropiere se gaseste si un monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in timpul regimului comunist, comemorati in fiecare an, in ziua de Sfantul Ilie. In spatele complexului se gaseste un alt loc foarte vizitat de credinciosii care trec pe la manastire: Izvorul Parintelui Arsenie Boca.

Toate aceste locuri sfinte si minunatul peisaj in care se pot zari in departare falnicele creste ale Muntilor Fagaras confera Manastirii Brancoveanu o importanta deosebita, fiind an de an o destinatie preferata de foarte multi turisti credinciosi.

Prezentare video Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. ELENA
  2013-03-28
  22:31:58

  am niste necazuri de nici nu stiu as putea sa le rezolv vreodata ?
  as vrea sa ma ajute cineva dar vremurile acestea nu ne mai permit
  daca as avea bani as vrea saajung si eu aici

   
 2. stefana
  2010-08-25
  21:58:41

  Candva in tineretea mea,prin anii 1974,am fost la M-rea Sambata.Era un loc uitat de lume,Izvorul era o simpla fantana de la care toata lumea lua apa, chiar si pt. spalat si gatit, era un loc fara pajisti si ingradiri faloase,fara dale de marmura si termopane,fara biserica noua, fara flori si alei taiate perfect,fara atata viermuiala de turisti-gura-casca.Atelierul lucra putin si mai mult faceau cruci de pus la intersectii de sosele.Staretul avea casa parohiala,modesta,undeva in afara Manastirii,langa ateliere
  Lacul era o balta cam necuratata,dar un loc atat de linistit,ca se auzeau din departarile muntilor,pasarile vazduhului.Traiau si atunci calugari, adevarati asceti,oameni care aproape nu vorbeau cu nici un muritor de rand. Cand trecea un calugar ma dadeam deoparte,stateam cu capul plecat stiind ca e o blasfemie sa intri la Manastire oricum imbracat sau sa intrerupi chiar si cu o intrebare,activitatile parohiei.
  Turistii putini care veneau in zona,se cazau la Hanul -camping ,care avea o sala de mese si niste corpuri de cladiri,gen cabane cu cateva camere unde erau cazati de obicei studentii veniti in tabere.
  De mancare..................mai nimc,veneai cu pateul si biscuitii de la oras. Cursa pana la Manastire,nu exista, de obicei traseul din sat pana la Manastire se facea pe jos sau cu caruta.Masini personale si benzina erau la fel de inexistente.Era un curaj sa te aventurezi ,pana acolo.
  L-am parcurs si iarna,pe o zi sticloasa de ger zdravan,dar am fost rasplatiti cu un brat mare de lemne de foc, pus la soba de tercacota a cabanei.Noptile senine, iti pune la incercare cunostintele astronomice, cand stelele se vad perfect si de-abia atunci realizezi ce putin vedem, noi orasenii, ce e pe cer.Parca imi pare rau ca s-a cosmetizat asa de mult aceasta Manastire, si-a pierdut din acel farmec unic al locurilor indepartate de civilizatie.
  Locuri minunate,splendide, din care ar trebui sa lipseasca turistii,sa ramana doar cei care au cu adevarat tragere spre Manastire, spre un loc de rugaciune in tihna.
  cu deosebit respect

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>