Manastirea Calaraseuca

lacas de cult manastire manastiri

 

Manastirea Calaraseuca

Manastirea Calaraseuca, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea “Adormirii Maicii Domnului” se afla pe teritoriul rezervatiei naturale Calarasovca, la distanta de 5 km de Otaci.

Album foto Manastirea Calaraseuca

Harta zonala Manastirea Calaraseuca

Descriere Manastirea Calaraseuca

Odata iesiti din defileu, se inalta manastirea protejata de trei parti de stanci si de padurea de aici. Datele cu privire la constructia manastirii sunt inca necunoscute. Potrivit legendei locale, in pestera aflata in apropierea manastirii de astazi isi ducea veacul un preot sihastru, acesta fiind si cel care a infiintat lacasul de cult.

Se crede ca Manastirea Calaraseuca a fost construita intre sfarsitul secolului al XVI lea si inceputul secolului al XVII lea, la acea vreme fiind realizata in intregime din lemn.

Abia in 1780, datorita lui Marcu Donici din Movilau, care a obtinut aprobarea Patriarhului Ierusalimului Avraam a fost ridicata o biserica din piatra, ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului. Aceasta a fost sfintita doi ani mai tarziu.

Dupa finisarea constructiei si sfintirea acesteia, Marcu Donici a primit titlul de administrator staret al lacasului, titlu dat de Patriarhie. La acea vreme manastirea se inchina Manastirii Sfantului Mormant, aflata la Ierusalim.

Incepand cu anul 1813, lacasul a trecut de la stadiul de schit la cel de manastiresi a depins pentru o perioada de timp de Manastirea Sf. Sava din Iasi.

In 1853 complexului i-a mai fost adaugata inca o constructie din lemn, datorita generalului Nicolai Cerkez si a Elenei Cantacuzino. Aceasta a fost refacuta sub indrumarea staretului Ioan in anul 1911.

Incepand cu primul razboi mondial au aparut schimbarile la Manastirea Calaraseuca. In 1916 au fost aduse calugaritele de la Wirow, Polonia, iar calugarii care se aflau la Calaraseuca au fost trimisi spre Manastirea Dobrusa. In anul 1919 stareta a manastirii a devenit maica Taisia, care avea in grija cele doua cladiri, alaturi de 50 de hectare de pamant, 3 hectare de vita de vine, 40 de padure si prisaca de aici. La acea vreme isi duceau traiul aici aproximativ 120 de maicute.

Insa, cativa ani mai tarziu, in 1940, manastirea a fost cotropita, maicutele au fost alungate iar stareta Popova a fost aruncata in apele Nistrului in timpul noptii. Treptat, surorile au revenit la lacasul de culc si incepand cu perioada interbelica au dezvoltat manastirea, construind chiar si o scoala si un atelier in cadrul complexului.

Insa, aceste momente nu au durat foarte mult, in 1961 aceasta a fost din nou inchisa, averile au fost conficate iar catapeteasma a fost distrusa in totalitate. Spatiul a fost folosit pe post de spital pentru bolnavii de tuberculoza si scoala pentru copii cu deficiente. Dupa ce a avut aceste roluri, manastirea a fost inchisa, urmand sa fie din nou deschisa in anul 1991, iar 1999 sa fie refacuta complet. In prezent, la Manastirea Calaraseuca pot fi gasite moastele Sfantului Mitrofan de la Voronej.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>