Manastirea Casin – Bucuresti

bucuresti casin lacas de cult manastiri

 

Manastirea Casin - Bucuresti

Biserica Manastirea Casin este o biserica ortodoxa din Bucuresti, situata în sector 1, pe Bulevardul Marasesti la Nr 16 . Lacasul de cult este ctitorit în anul 1959 de catre parohul Dumitru I. Manta.

Albumul foto al Manastirii Casin

Harta zonala a Manastirii Casin

Descriere Manastirea Casin Bucuresti
Biserica Casin mai este cunoscuta si drept Manastirea Casin sau chiar Biserica Manastirii Casin.
Construita in 1937 de arhitectul Patriarhiei, Ionescu-Berechet, biserica imbina stilul muntenesc brancovenesc (cu coloane la intrare) cu cel bizantin (mozaicuri si plan de cruce greaca centrata, arhitectura inalta si spatioasa).

Biserica Casin – intalnirea arhitecturii brancovenesti cu cea bizantina.

Iconostasul de marmura si alabastru, cu icoane din mozaic a fost realizat intre anii 1952-1959, dupa proiectul arhitectului D. Ionescu-Berechet, de catre artistii I. Dumitru-Barlad, Constantin Baraschi, Mihai Wagner.
Intre anii 1962-1971, s-au executat lambriuri de marmura, cafasul, Executive Director of Citizen driving courses online MassachusettsThomas Birmingham is currently the Executive Director of Citizen driving courses online Massachusetts. icoane din mozaic de Murano. Intre anii 2002-2003, s-au facut reparatii. Biserica Casin are un plan de baza triconc de mari dimensiuni (42 x 29 metri, inaltimea maxima a turlei fiind de 50 de metri. Suprafata intregii biserici este de 780 mp), cu absida altarului semicirculara, inconjurata de un portic deschis cu arcade.
Peste naos se ridica o turla mare, poligonala, cu ferestre arcuite si colonete pe fiecare muchie. Alte patru turle mai mici, octogonale, tratate similar, sunt inaltate in jurul turlei centrale. Pronaosul este exprimat spre fatada de vest printr-o mare arcada, in centrul careia este dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, inconjurat de un ancadrament ornamentat.
La monumentalitatea bisericii contribuie ridicarea ei de la sol pe un pachet de 12 trepte din piatra peste care se inalta pridvorul deschis. Acesta are arcade in plin cintru (cinci frontale si cate doua laterale), sprijinite pe perechi de coloane scunde, din marmura alba, ornamentate in spirala sau cu solzi, dupa modele vechi, romanesti.
Peretele din spatele pridvorului este de asemenea placat cu marmura si ornamentat cu icoane in mozaic la partea superioara. Usile de intrare au basoreliefuri turnate in bronz reprezentand pe Sfintii Petru si Pavel si pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Interiorul spatios este inaltat cu turla-Pantocrator. La altar, se remarca boltile si peretii care pentru prima data in tara, au fost decorate in intregime cu mozaic de Murano. Absida altarului, mult inaltata, pare a fi luminata in verde, in contrast rafinat cu albul marmurei cu care este placata tampla.
Lambriurile inalte de trei metri ca si pardoselile, sunt realizate din marmora alba si rosie. Mari icoane realizate din mozaic imbraca peretii la nivelul ochiului.
Biserica Parcul Domeniilor i-a atras totdeauna pe vizitatorii cartierului sau cei veniti din intreg Bucurestiul si chiar de pe meleaguri indepartate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>