Manastirea Cernica – Bucuresti

bucuresti lacas de cult manastiri obiective turistice judetul ilfov

 

Manastirea Cernica

Manastirea Cernica este situata la 12 km de Bucuresti, lacasul face parte din teritoriul administrativ al comunei Pantelimon. Pe malul sudic al Lacului Cernica, pe un promontoriu care inainteaza in mijlocul apelor, se afla o pretioasa rezervatie arheologhica formata dintr-o vasta necropola neolitica. Inventarul descoperit aici dezvaluie o forma superioara de civilizatie si reprezinta cea mai mare necropola neolitica de pe teritoriul tarii noastre si una dintre cele mai mari din sud-estul Europei.

Album foto Manastirea Cernica

Harta zonala Manastirea Cernica

Descriere Manastirea Cernica

Tot prin sapaturile de la CernicaCaldararu, s-a dezvelit si vatra satului Maracinesti, precum si fundatia Manastirii Iezer Maracinesti si fundatiile Manastirii Iezerul Vorniceasca din secolul al XVII-lea. In necropola de aici s-a gasit si inelul Chiajni Vorniceasa, sotia marelui vornic Cernica Stirbei.

Manastirea Cernica a fost construita initial in 1608, din lemn, cu hramul “Sf. Nicolae“, de catre Cernica Stirbei, mare vornic a lui Mihai Viteazu si a lui Radu Serban si a fost refacuta intre anii 1781 – 1786. Sotia vornicului Cernica, Chiajna Vorniceasa a zidit si ea, tot la inceputul secolului XVII-lea, peste lac, Manastirea Iezerul.
Pe locul primei biserici a manastirii, s-a construit actuala biserica “Sf. Nicolae” din Ostrov, edificiu de mare proportii, construit in 1915, in timpul domnitorului Ion Gheorghe Caragea.

Biserica principala a manastirii a fost ridicata intre anii 1831 – 1842, de catre Calinic si arhiereul Ioanichie Stratonichios. Avariata de cutremulul din 1838, biserica a fost refecuta sub domnia lui Alexandru Ghica, in 1842 si restaurata cu tot ansamblul manastiresc, de catre patriarhul Justinian, intre anii 1965-1967. Portretele ctitorilor acestei biserici, aflate in pronaos sunt opera pictorului Sava Hentia.

La Cernica a existat o mare scoala de pictura si de copisti de carti si manuscrise religioase. Aici a invatat si Nicolae Teodorescu, zugrav de subtire (denumirea veche a pictorilor de biserici), unchiul si profesorul lui Gheorghe Tattarescu, precum si multi alti pictori monahi. Pretioasa arhiva pastrata de la copisti a fost cercetata de Nicolae Iorga, care a indrumat catre Academia Romana un numar de 300 de manuscrise.

Un loc aparte il reprezinta cimitirul manastirii, rezervat la inceput monahilor, care a primit pentru odihna vesnica personalitati ale tarii precum: mitropolitul Nifon, cavoul sau de marmura alba fiind pictata in 1875 de Gheorghe Tattarescu, mitropolitul Basarabiei Gurie Grosu, marele ban Tudor Vacarescu, cronicarul Naum Ramniceanu, eroul din 1877, Iorgu Cosma, Ioan Lupas, Pan Halippa, scriitorul Gala Galaction, pictorul Ion Teculescu, istoricul Ion Lupas, Alina Stirbei – fiica domnitorului Barbu Stirbei, Maria Romanoff. Unele monumente funerare sunt opera unor artisti valorosi, precum: Gheorghe Tattarescu, Carol Storck, I. Iordanescu.

Manastirea Cernica dispune de o colectie de piese pretioase din secolele XVII-XIX – icoane, tablouri, carti rare, manuscrise, ferecaturi de agint aurit, broderii, obiecte de cult – cu o valoare muzeistica, o incapere dedicata aminirii preotului scriitor academician Gala Galaction si o casa memoriala a lui Calinic, fost staret.

In colectia muzeului se pastreaza piese valoroase precum calendarul din 1795 si cateva dintre manuscrisele caligrafiate aici, cea mai mare parte aflandu-se in fondul Academiei Romane. Muzeul mai expune o carte manuscrisa de muzica, din 1841, o istorie biblica in imagini. Insemnarile facute de calugarii de la Cernica reprezinta adevarate file de cronica. Ele mentioneaza evenimente, cum ar fi mazilirea lui Constantin Hangherli in 1790, marele cutremur din octombrie 1802, care a daramat Turnul Coltei, incediul din 1804, momente ale revolutiei din 1821, conduse de Tudor Vladimirescu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>