Manastirea Cheia

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul prahova valea teleajenului

 

Manastirea Cheia

Manastirea Cheia este situata in judetul Prahova, pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 metri, la poalele Muntilor Ciucas, intre Paraul Tampa si Paraul Cheita. Aceasta se afla la aproximativ 61 km in directia nord fata de Ploiesti, pe drumul national 1A, ce leaga orasul Ploiesti de Brasov.

Album foto Manastirea Cheia

Harta zonala Manastirea Cheia – Prahova

Descriere Manastirea Cheia

Izvoarele istorice sustin faptul ca prima constructie a manastirii dateaza din anul 1770, cand a fost ridicata mai intai din lemn, avand hramul la Sfantul Nicolae. Aceasta a fost distrusa de turci, reconstruita si mai apoi incendiata din nou. Biserica actuala a fost ridicata in anul 1835 de catre fratii Justin si Damaschin Barsan si a fost sfintita in anul 1839, primind hramul la Sfanta Treime.

Din punct de vedere arhitectural, constructia manastirii respecta stilul arhitectural traditional muntenesc, fiind zugravita simplu, in culoarea alb. Manastirea are un pridvor deschis, sustinut de 10 coloane, trei turle mari, una pe naos si doua pe pronaos si inca doua turle foarte mici pe pridvor. Fresca interioara a fost executata de pictorul Naum intre anii 1837 – 1839, iar icoanele imparatesti au fost realizate de renumitul pictor Gheorghe Tattarescu. Colectia de icoane dateaza din secolele XVIII – XIX, manastirea detinand si multe alte obiective de cult precum portire si cruci de argint, o cruce pectorala, o bedernita din secolul al XVIII-lea si o Evanghelie ferecata in argint.

In interiorul manastirii se gasesc chiliile, o clopotnita mare din piatra si caramida, cimitirul si o capela mica ce sarbatoreste hramul la Adormirea Maicii Domnului, ridicata intre anii 1924 – 1927. Pictura din interiorul capelei este realizata in ulei, in stil neo-bizantin, de catre pictorul Grigore Geprin.

Manastirea Cheia, alaturi de celelalte lacasuri sfinte de pe Valea Teleajenului, precum: Manastirea Zamfira, Manastirea Crasna sau Manastirea Suzana constituie un adevarat patrimoniu cultural – religios al intregii regiuni. Turistii care trec pe la manastire au de asemenea posibilitatea de a vizita o multime de alte obiective de tot felul, Valea Teleajenului fiind o zona cu un potential turistic foarte ridicat, preferata ca si zona de relaxare si de evadare din viata cotidiana. Se gasesc in apropierea Manastirii Cheia, Lacul Maneciu, aflat la o distanta de aproximativ 20 km in partea de sud, Muzeul Memorial Nicolae Iorga, Muzeul Etnografic Valea Teleajenului si nu in ultimul rand, Statiunea Cheia, asezata la poalele Muntilor Ciucas, care reprezinta si punctul de plecare in micile drumetii si trasee turistice.

Prezentare video Manastirea Cheia


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>