Manastirea Colt

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul hunedoara

 

Manastirea Colt

Situata intr-o pitoreasca zona din Tara Hategului, in Satul Suseni din Localitatea Rau de Mori din judetul Hunedoara, Manastirea Colt se numara printre cele mai vechi lacasuri de cult din tara noastra, dainuind pe aceste meleaguri inca de la inceputul secolului al XIV-lea. La fel ca Cetatea Colt, lacasul este o ctitorie a Candestilor, o cunoscuta familie de cneji din Hateg.

Album foto Manastirea Colt

Harta zonala Manastirea Colt

Descriere Manastirea Colt

Ridicat in perioada anilor 1310-1315, lacasul de cult de la poalele Muntilor Retezat s-a aflat la inceputurile sale sub administrarea Manastirii Prislop. Activitatea monahala a functionat aici pana pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, o data cu maghiarizarea, cand calugarii de la Manastirea Colt au fost inlaturati de aici de catre calvini, lacasul fiind parasit definitiv si ramanand in paragina. In timpul regimului comunist manastirea a ajuns chiar adapost pentru animale si abia dupa anul 1989 viata monahala si-a reluat cursul aici, manastirea fiind restaurata in anul 1995.

In prezent, Manastirea Colt, ce isi sarbatoreste hramul in Duminica Tuturor Sfintilor, este o manastire ortodoxa de calugari. Constructia are un farmec aparte, fiind ridicata din piatra, fara temelie, si sustinuta de o serie de contraforturi. Destul de micuta, manastirea este formata doar din naos si altar, fiind acoperita de un turn de piatra patrat, folosit in trecut in scop de aparare, ce adapostea trei inceperi in care locuiau pe vremuri calugarii. Interiorul lacasului este simplu, peretii fiind varuiti in alb si hasurati in anumite portiuni. In altar, se mai pastreaza si o mica parte din pictura realizata in anul 1350 de catre acelasi pictor care a pictat Biserica din Ostrov si Biserica Densus.

Trecand pe la Manastirea Colt, este imposibil sa ratati Cetatea Colt sau Castelul din Carpati cum i se mai spune, ce se vede chiar din sosea, de la poalele versantului pe care este amplasata. Desi drumul pana sus, la cetate, este destul de anevoios, privelistile si linistea specifica acestei superbe zone de munte merita tot efortul. Sus, dupa zidurile cetatii se poate admira lacul artificial acumulat dupa Barajul Gura Apei, de pe Raul Mare. Foarte aproape  se gaseste si Complexul de Ski Rausor, unde hunedorenii sosesc cu mic cu mare in perioada sezonului rece.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>