Manastirea Corbii de Piatra

lacas de cult manastire rupestra manastiri obiective turistice judetul arges

 

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra este reprezentata de un asezamant monahal rupestru inedit, fiind localizata in judetul Arges, pe raza localitatii Corbi, pe malul stang al Raului Doamnei. Se spune ca manastirea sapata in stanca dateaza inca din secolul al XIV-lea, fiind reabilitata in perioada domnitorului Neagoe Basarab, in anul 1512.

Album foto Manastirea Corbii de Piatra

Harta zonala Manastirea Corbii de Piatra – Arges

Descriere Manastirea Corbii de Piatra

Accesul catre acest obiectiv turistic se realizeaza urmand traseul drumului national DN 73C, dinspre Curtea de Arges spre Campulung, pana in punctul localitatii Domnesti, unde se va intalni o ramficatie: drumul judetean 731, ce va trebui urmat pana la destinatie.

Ceea ce impresioneaza la aceasta manastire este aspectul deosebit de cel al lacasurilor sfinte obisnuite din Romania. Asezarea rupestra este adapostita intr-un perete de stanca, inalt de aproximativ 30 metri si lung de aproape 15 metri. In ceea ce priveste inceputurile vietii monahale la Corbii de Piatra nu se cunosc foarte multe detalii. Desi se spune ca manastirea ar fi existat cu mult timp inainte de a fi atestata documentar, data oficiala a aparitiei a fost stabilita ca fiind 23 iunie 1512. Multi specialisti sustin insa ca lacasul ar fi existat si inainte de aceasta data, in sprijinul acestor afirmatii fiind aduse particularitatile specifice acestui asezamant, care se presupune ca ar fi influentate de caracteristicile lumii bizantine din secolul al X-lea. Din punct de vedere tipologic, Manastirea Corbii de Piatra se inrudeste cu alte biserici rupestre renumite grecesti. O alta particularitate inedita a manastirii, ce se mai gaseste doar la doua biserici din Bulgaria este altarul dublu, unit intr-o singura nava. Conform izvoarelor istorice existente, se pare ca in anul 1512, manastirea este inchinata de catre o sotie de boier din Corbi domnitorului Neagoe Basarab, capatand astfel statutul de manastire domneasca, ce isi sarbatoreste hramul in ziua Adormirii Maicii Domnului. Aceasta este de asemenea prima manastire de calugarite din Romania. Cateva modificari asupra aspectului manastirii au fost facute incepand cu secolul al XIX-lea, cand lacasul va capata infatisarea pe care o are si in prezent. Dupa ce in anul 1882, in timpul slujbei de Inviere unul dintre peretii naosului s-a surpat, manastirea a fost reabilitata. In zilele noastre, acest asezamant este considerat a fi unul foarte valoros, nu numai datorita amplasarii rupestre, ci si datorita picturii interioare, despre care specialistii afirma ca ar fi pur bizantina.

Enigmatica prin originea sa, Manastirea Corbii de Piatra merita a fi vizitata, intrucat toti cei sositi aici raman impresionati de originalitatea acestui asezamant incadrat in interiorul stancii precum o pestera.

Prezentare video Manastirea Corbii de Piatra


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>