Manastirea Cosula

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul botosani

 

Manastirea Cosula

Manastirea Cosula este o manastire ortodoxa de calugari, aflata pe Lista Monumentelor Istorice ale Judetului Botosani, fiind amplasata pe malul stang al raului Miletin, in localitatea Cosula, judetul Botosani, Moldova, la o distanta de aproximativ 17 kilometri de Orasul Botosani. Accesul se face de pe DN 28B prin localitatea Targul Frumos, iar din localitatea Buda intram pe drumul DJ208H catre Manastirea Cosula.

Album foto Manastirea Cosula

Harta zonala Manastirea Cosula

Descriere Manastirea Cosula

Manastirea Cosula a fost ridicata in anul 1535, la comanda marelui vistiernic Mateias Cosolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rares, ce dorea ridicarea unui complex monahal. Acesta provenea dintr-o veche familie de boieri din Moldova, iar in timpul domniei lui Petru Rares avea responsabilitatea administrarii veniturilor tarii dar si de cele ale curtii domnesti.

Ansamblul Manastirii Cosula este compus din sapte elemente, precum Biserica Sfantul Nicolae, arhondaricul sau cladirea ce cuprinde camerele pentru primirea pelerinilor, Casa Egumeneasca, trapeza, bucataria principala a manastirii si bucataria de vara a gospodariilor taranesti, turnul clopotnita si zidul de incinta.

Biserica cu hramul Sfantului Nicolae a fost construita din piatra si caramida, dupa un plan triconic, fiind asemanatoare multor monumente bisericesti ridicate in vremea domnitorilor Stefan cel Mare si Petru Rares.

Absidele laterale si a altarului contin cate cinci firide mari, deasupra careia se afla un sir de ocnite ce inconjoara biserica. Zidul ce desparte pronaosul de naos a fost eliminate si inlocuit cu o arcada ce sustine bolta. Ferestrele si usile au tocuri de piatra si contin elemente gotice.

In interiorul bisericii sunt ilustrate picturi si fresce originale de mare valoare, realizate intre anii 1537 si 1581, pentru pastrarea picturilor originale din interiorul bisericii, acestea au fost acoperite cu ulei in secolul al XIX-lea.

Pictura exterioara a fost realizata intre anii 1527 si 1538, aceasta fiind indepartata odata cu lucrarile de reparatii ale edificiului, pastrand doar un fragment al unor fresce vechi ce ilustreaza Judecata de Apoi, aflata deasupra usii de la intrarea in biserica.

Intre secolele XVII si XVIII, manastirea a fost un important centru cultural, odata cu descoperirile facute de Nicolae Iorga in podul bisericii, precum un manuscris vechi in limba neogreaca, adus in Moldova de pe insula Creta, unde fusese tradus din limba greaca veche de un calugar elen.

Manuscrisul a fost tradus de catre un monah de la Manastirea Cosula in secolul al XVIII-lea si depus de catre istoricul Nicolae Iorga la Academia Romana. Tiberiu Crudu enumera, intr-un articol din anul 1925, cele cinci volume mari de manuscrise depuse la Academia Romana, plus o serie de 17 carti ce au o vechime mai mare de 200-300 de ani si un numar de 372 de documente depuse la Arhivele Nationale.

Odata cu demolarea vesmanteriei Bisericii Sfantul Nicolae, din anul 1978, au fost descoperite obiecte de cult vechi din perioada domniei lui Petru Rares.

Printre obiectele de pret pastrate in Biserica Sfantul Nicolae se pot enumera o Cruce de metal realizata in stil apusean, trei broderii cu character religios in fir de matase cu perle, precum Acoperamantul pentru Sfantul Disc, Acoperamantul pentru Sfantul Potir si aerul sau vazduh pentru Sfintele Vase si un Epitrahil.

Casa egumeneasca aflata in curtea Manastirii Cosula a fost ridicata in secolul al XVII-lea, fiind asezata la aproximativ 50 metri nord-vest de biserica si compusa din doua nivele, avand cerdac la etaj, la parter coloane si la subsol un beci. Aceasta se afla in prezent intr-un stadiu avansat de degradare necesitand reparatii capitale. Turnul clopotnita a fost construit din zid la sfarsitul secolului al XVIII-lea, avand parter si etaj, iar cupola putin pronuntata este acoperita cu tabla.

Arhondaricul a fost ridicat in anul 1848, fiind alcatuit din cinci camere si o sala, ctitorit de arhimandritul Ignatie.

Complexul manastiresc este inconjurat cu gard de scandura in partea de sud-vest, iar in rest zidul este de caramida. In partea vestica, acesta are o poarta mare de intrare cu gang.
In anul 1908, Manstirea Cosula a fost parasita, lacasul de cult ajunsese biserica parohiala, iar cladirile manastirii au fost cedate Ministerului Sanatatii pentru a fi utilizate drept spital, dar in anul 1991, aceasta a fost reinfiintata si s-au ridicat doua constructii de zid, cu rol de chili si cateva anexe gospodaresti.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Schitul Oneaga, Manastirea Zosin, Manastirea Sihastria Voronei, Manastirea Vorona, Rezervatia Padurea Vorona, Rezervatia Naturala Acumularea Parcovaci, Biserica Uspenia, Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe, Rezervatia Forestiera Padurea Tudora si Muzeul Viei si Vinului din Harlau.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>