Manastirea Curchi

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Curchi

Manastirea “Nasterea Maicii Domnului” din Curchi este unul din cele mai importante monumente de pe teritoriul Moldovei, un excelent exemplu de arhitectura basarabeana.

Album foto Manastirea Curchi

Harta zonala Manastirea Curchi

Descriere Manastirea Curchi

Datele cu privire la constructia manastirii sunt contradictorii. O parte urmeaza legenda care spune ca lacasul a fost ridicat in vremea lui Stefan cel Mare, cand un cunoscut capitan a decis sa se calugareasca si a devenit primul egumen de aici. Insa, istoricii au demonstrat ca manastirea dateaza din vremurile lui Alexandru Ghica.

Istoria Manastirii Curchi incepe cu Iordache Curchiu care a ridicat pe mosia sa un schit din lemn, ce purta hramul Sfantului Dumitru. Trecerea de la schit la manastire a avut loc in anul 1809, iar un an mai tarziu, un ofiter rus care a renuntat la functie si s-a calugarit aici a zidit biserica masiva din piatra, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

Complexului i-a mai fost adaugata o cladire in 1844, cand a fost ridicata si o biserica de iarna, Biserica Sfantul Dumitru. In 1909 a mai fost adaugata o cladire in cimitirul manastirii. Aceasta noua constructie a primit hramul Tuturor Sfintilor.

Complexul monahal a continuat sa infloreasca treptat, iar intre 1937 si 1938 a mai fost ridicat inca un lacas de cult, Biserica Sfantul Mare Ierarh Nicolae.

Dupa aceasta perioada de inflorire, perioada sovietica a pus un val negru asupra Manastirii Curchi. Bisericile au fost folosite pe post de pozite sau cluburi, iar manastirea a devenit spital de psihiatrie.

Urmele manastirii au fost distruse, cimitirul nivelat, iar crucile eliminate. In 1992 a avut loc redeschiderea lacasului de cult, sub conducerea parintelui Ioan Vulpe. Trei ani mai tarziu a inceput procesul de refacere a manastirii si a fost infiintat un Seminar Teologic Monahal.

Intregul complex este format din cinci bisericii, doua cladirii cu chilii, staretia si livada, alaturi de bazinul de piatra si schitul aflat la distanta de 500 de metri de lacas.

Principala constructie a manastirii, Biserica Nasterea Maicii Domnului a fost ridicata in perioada 1862-1872, sub indrumarile arhitectului Bartolomeo Rastrelli in stil baroc, reusind sa se evidentieze prin constructia impunatoare, fiind cea mai inalta catedrala de pe teritoriul Moldovei, cupola acesteia atingand 57 de metri.

Pictura interioara a fost realizata in anul 1943, iar de-a lungul timpului intreaga constructie a fost reabilitata, in prezent Manastirea Curchi figurand pe lista monumentelor arhitecturale a UNESCO.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>