Manastirea Curtea de Arges

curtea de arges lacas de cult manastiri neagoe basarab obiective turistice judetul arges

 

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges este situata in localitatea Curtea de Arges, al carei nume il poarta, in Judetul Arges, fiind cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune de pe intreg teritoriul judetului. Aceasta isi sarbatoreste hramul la Adormirea Maicii Domnului, iar existenta sa se leaga de una dintre cele mai celebre legende romanesti, cea a Mesterului Manole.

Album Foto Manastirea Curtea de Arges

Harta Zonala Manastirea Curtea de Arges

Descriere Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita intre anii 1512 – 1517, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab. Acest lacas mai este cunoscut si sub numele de Biserica Episcopala, intrucat a jucat rolul de scaun episcopal, intre anii 1739 si 1748. Lacasul de cult impresioneaza prin constructia sa impunatoare, avand o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si o inaltime de 25 metri. Ca si element distinctiv, foarte rar intalnit, se remarca faptul ca naosul si pronaosul bisericii nu sunt despartite de o usa, ci doar de un chenar de usa, montat intre doua coloane.

Manastirea Curtea de Arges este una dintre cele mai frumoase manastiri ortodoxe de la noi din tara, impresionand prin ansamblul arhitectural. Aceasta a fost ridicata pe locul unei vechi manastiri ce data din anul 1359 si de-a lungul timpului a fost supusa la mai multe lucrari de restaurare. Constructia a fost inceputa in 1514, din dorinta lui Neagoe Basarab de a crea un monument fara seaman de frumos, lucrarile incheiandu-se trei ani mai tarziu. Cei care au adus cel mai mare aport la infatisarea pe care o are in prezent manastirea au fost arhitectul francez André Lecomte du Nouy si arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, care si-au dovedit priceperea prin lucrarile desfasurate aici, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Intregul proces de restaurare a luat sfarsit in anul 1885, iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886. Interiorul impresioneaza prin pictura murala in ulei, opera a pictorilor francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si a romanului N. Constantinescu din Curtea de Arges. De asemenea, un alt aspect care atrage atentia este reprezentat de grupul celor 12 coloane, pe care sunt infatisati cei 12 Apostoli. In acest lacas se regasesc si moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana. Una dintre cele mai valoroase obiecte adapostite in manastire este Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta.

Manastirea Curtea de Arges si-a castigat in timp notorietatea de care se bucura in prezent, fiind un lacas de cult cu o mare incarcatura spirituala. Acest obiectiv turistic simbolic al tarii noastre se bucura de  o mare apreciere din partea credinciosilor si a tuturor vizitatorilor care ii trec pragul an de an. Fluxul de turisti sositi pe aceste meleaguri argesene creste spectaculos in zilele  in care se sarbatoresc “Adormirea Maicii Domnului”, Izvorul Tamaduirii si Sfanta Filofteea. La aceasta ultima sarbatoare, moastele Sfintei Filofteea pot fi atinse de pelerinii sositi aici, existand credinta ca astfel vor fi feriti de boli si necazuri.

De existenta acestui lacas se leaga si mai multe legende, mai mult sau mai putin adevarate, care au fost transmise de localnici, din generatie in generatie, pana in prezent. Una dintre acestea este Legenda Mesterului Manole, care spune ca domnitorul Neagoe Basarab alesese cei mai mari mesteri pentru a-i ridica un lacas de cult memorabil, insa se pare ca ceea ce ei construiau ziua, se darama noaptea, intrucat acel teren era unul blestemat. Intr-o noapte, Manole, cel mai priceput si mai constiincios dintre mesteri, a visat ca singura metoda prin care constructia ar putea sa reziste este ca unul dintre ei sa isi zideasca sotia intre zidurile constructiei. A doua zi, cand nevasta sa, Ana a venit sa-i aduca de mancare, Manole a zidit-o pe latura sudica. Cand totul a fost gata, domnitorul a ramas extrem impresionat de frumusetea manastirii si a poruncit slujitorilor sa ia scarile care duceau la acoperis pentru ca mesterii sa nu mai poata cobori niciodata sa faca alta biserica mai frumoasa ca a sa. Pentru a scapa, Manole si-a facut aripi din sindrila ca sa zboare, dar s-a prabusit. Se spune ca in locul unde a atins pamantul a iesit un izvor care reprezinta lacrimile lui Manole. De altfel, izvorul se afla chiar in apropierea manastirii.

O alta legenda se refera la moastele Sfintei Filofteea, o fetita de 12 ani, care sunt depuse in paraclisul lacasului de cult. Se spune ca intr-o zi, pe cand fetita mergea cu mancare la muncitorii tocmiti de tatal sau, a intalnit in cale un grup de cersetori, carora le-a dat de pomana toata mancarea. Se pare ca atunci cand a aflat acest lucru, tatal ei, un om rau si necredincios de fel, a ucis-o cu o lovitura de topor. Corpul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat in momentul in care a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges, din acest motiv, preotii hotarand sa duca moastele ei la aceasta manastire.

Intocmai cum si-a dorit intemeietorul sau, Neagoe Basarab, lacasul de cult de la Curtea de Arges se numara printre cele mai falnice constructii de arta si arhitectura bisericeasca din intreaga tara. Inceputa din dorinta de a crea un monument fara seaman de frumos, acesta a incredintat constructia manastirii legendarului mester Manole, insa nu a ajuns sa vada realizarea picturilor interioare, murind putin timp mai tarziu. Cel care a finalizat lucrarile de constructie a lacasului a fost ginerele sau, Radu de la Afumati, ajutat de catre Mesterul Dobromir, cel ce a decorat interiorul cu incantatoarele picturi bisericesti.  In prezent, la Manastirea Curtea de Arges se pot vedea tablourile Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta, iar la loc de frunte se afla Evanghelia scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. In pronaos se afla criptele lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumati si ale cuplurilor regale ale Romaniei, Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria.

Prezentare video Manastirea Curtea de Arges


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. pavel diana maria
    2012-03-29
    15:27:38

    foarte frumos dar eu aveam nevoie de legenda manastirii curtea de arges

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>