Manastirea Dintr-un Lemn

francesti lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea

 

Manastirea Dintr-un Lemn

Manastirea Dintr-un Lemn, potrivit unei vechi traditii locale, a fost construita din trunchiul unui singur stejar secular, in primele decenii ale secolului al XVI-lea, de aici purtand numele “Dintr-un Lemn”. Este situata, pe Valea Otasaului, in comuna Francesti.

Album foto Manastirea Dintr-un Lemn

Harta zonala Manastirea Dintr-un Lemn – Valcea

Descriere Manastirea Dintr-un Lemn

Insemnarile calatorului pe meleagurile Tarilor Romane, Diaconul Arab Crestin Paul de Alep, sunt cele mai vechi marturii despre aparitia manastirii, acesta a sustinut ca un calugar a gasit intr-o scorbura a unui stejar secular icoana Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii.

O alta marturie scrisa, este cea a mitropolitului Neofit Cretanul, existenta de la 29 iulie 1745, care spune ca “un cioban cu numele de Radu, in timpul domniei lui Alexandru Voda (1568-1577) a visat Icoana Maicii Domnului, despre care aminteste Paul de Alep si taind stejarul in care a fost gasita icoana, a facut din lemnul ei o bisericuta”.

Cea mai importanta marturie scrisa este a lui Matei Basarab din 27 noiembrie 1640 la ridicarea bisericii din piatra. Aceasta nota ca a zidit manastirea “de isnoava de’ntemei”, insirand manastirile pe care le-a intemeiat.

Pisania bisericii de piatra, care dateaza din 1715, pomelnicul manastirii din 1804 facut dupa cel din 1715, confirma ca documentul din 1640 a lui Matei Basarab este real si ca biserica de zid este construita de acesta. Dar insemnarile lui Paul de Alep care a vizitat manastirea la 20 de ani dupa inaugurare, spun cu totul altceva. El afirma ca ctitor al asezamantului este un boier contemporan cu Matei Basarab si var cu acesta, Preda Brancoveanu, fost mare spatar, mare culcer, mare vornic, viitor ban. Adevarul ar putea fi undeva la mijloc. Faptul ca cei doi sunt rude apropiate, ar fi putut contribui impreuna la constructia bisericii, lucru cofirmat de tabloul ctitorilor din pronausul bisericii din zid. Chiar si linia constructiei este tipica epocii in care a trait Matei Basarab.

Poetul Grigore Alexandrescu afirma “Certe sunt insa existenta si astazi a stejarilor seculari si a Icoanei Maicii Domnului, icoana de dimensiuni impresionante, 1,5m inaltime si 1m latime. Acestea sunt probe incontenstabile in definirea adevarului din legende.” Adevarul este oglindit, deasemeni, si de existenta materiala a bisericutei din lemn de stejar, din barne.

Parerile sunt impartite si despre cand si unde a fost pictata icoana. Profesorul Andrei Grabor de la Universitatea din Strasbourg, spunea ca ar fi fost pictata in secolul IV la manastirea Theothokos din Grecia dupa modelul apartinand apostolului Luca, cel care a pictat prima oara pe Fecioara Maria. Profesorul I.D.Stefanescu nu impartaseste ideea lui Andrei Grabor, afirmand ca icoana ar fi fost pictata la Bizant sau la Muntele Athos, folosindu-se un model mai vechi de pe la jumatatea secolului XVI si se pare ca este ipoteza cea mai plauzibila. Modul cum a ajuns pe aceste meleaguri nu este cunoscut.

Dupa o restaurare importanta facuta de catre Ministerul Aerului si Marinei, restaurare facuta intre anii 1938-1940, sfantul locas devine simbolic loc de inchinaciune si ruga pentru aviatori si marinari.

Prezentare video Manastirea Dintr-un Lemn


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Mariana Florea
  2013-05-06
  12:53:49

  Daca esti iubitor de frumos, cautator de povesti, acest loc o sa ti se para un taram de basm....La fel de draga mi-a ramas si Manastirea Bistrita, merita vizitate!!!

   
 2. Nicoleta Ilie
  2013-04-08
  22:12:38

  Mi as dori foarte mult sa vizitez manastirea Dintr un lemn si imi doresc foarte mult sa vorbesc cu maicuta Eupraxia care a fost vecina mea inainte sa mearga la manastire.Cum as putea lua legatura cu maicuta?

   
 3. APOSTOL VIORICA
  2012-11-18
  17:10:34

  N-am fost,dar as vrea sa merg!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>